Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
460
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni a matekban. ez a kérdés:

Pisti és Karcsi egy munkáért 32000 Ft-ot kaptak. A pénzt 2:3 atányban osztották szét. Mennyi pénzt kapott karcsi?

A segítséget előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
`32000/5*3` = 19200 forintot kapott Karcsi.
3

Arányokból úgy tudsz arányszámokat kapni, ha az arányt elosztod az arányok összegével. Például itt a `2\ :\ 3`-nál a 2-höz tartozó arányszám `2/(2+3)=2/5`, a 3-ashoz tartozó pedig `3/(2+3)=3/5`. Tehát ha valami kettő a háromhoz oszlik meg, akkor az azt jelenti, hogy kettő ötödre és három ötödre oszlik. Ha pedig megvan az arányszám, akkor úgy kapod meg az ahhoz tartozó összeget, hogy megszorzod az "egészet", aminek a része érdekel, az arányszámmal. Tehát `"32 000 Ft"` `3/5`-e:
`"32 000"*3/5 = "32 000"/5*3 = "6 400"*3 = "19 200 Ft"`
1