Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
454
Sziasztok. Valaki segítene a két bekarikázott feladatban hogy levezeti és elmagyarázza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.) A pontszerű töltés elektromos mezeje: az elektromos erővonalak a pontszerű töltésből kifelé (ha a töltés + ), illetve befelé (ha a töltés - ) irányuló sugarak. Az 1 m távolságban levő pont (legyen "A") is egy ilyen sugáron található.
Adatok:
Q=10-8 C
d=1 m
E(A)=?
a) Képlet az elektromos térerősségre: E=k*(Q/d2)
Ebből kiszámolva a megoldás: 90 N/C.

b) Az erőt a Coulomb-törvény segítségével számoljuk ki.
F=k*(Q1*Q/r2)
Itt a Q1 az odahelyezett pontszerű töltés, azaz 2*10-8 C, a Q pedig a középen lévő pontszerű töltés.
A képletből kiszámolva: F=1,8*10-6 N

c) Az azonos térerősségű pontok pontszerű töltés esetén egy töltés középpontú gömb felületén találhatóak. Ezen esetben: a gömb sugara az "A" pont d távolsága, azaz 1 m lesz.

2.) a) Az előző feladatban leírt képletet vizsgálva következik: a térerősség a Q-val egyenesen arányos, az r négyzetével fordítottan arányos.
Ha a Q-t megduplázzuk, akkor az egyenes arányosság miatt a térerősség is kétszeresére nő.
Ugyanakkor ha az r-t növeljük kétszeresére, akkor a térerősség az előbb ismertetett ok miatt negyedelődik.
Ezt összegezve, ha a térerősséget duplázzuk, majd negyedeljük, a végén az eredeti érték felét kapjuk.

b) A Q esete ugyanaz, mint az a)-ban, vagyis magában a térerősséget megduplázná.
Ha az r felére csökken, az r négyzete fordított arányosságban négyszerezi a térerősséget.
Összességében: 2*4=8, vagyis 8-szorosára nő a térerősség.
Módosítva: 3 éve
0