Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseggg matek!!!Kérem!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
a)
Az oldalél: `b = 36/3 = "12 cm"`
Az alapél: `a = 32-2b = "8 cm"`

b)
`T_a = sqrt(3)/4 a^2 = sqrt(3)/4*8^2 = 16 sqrt 3 ~~ "27,713 cm"^2`
Az oldallap magassága:
`m = sqrt(b^2-(a/2)^2) = sqrt(144-16) = 8 sqrt 2 ~~ "11,314 cm"`
Az oldallap területe:
`T_o = a/2*m = 4*8 sqrt 2 = 32 sqrt 2 ~~ "45,255 cm"^2`

2.
a) `T_a = 36 sqrt 3\ "cm"^2`
`T_a = sqrt(3)/4 a^2 => a^2 = (4 T_a)/sqrt(3)`
`a = sqrt((4 T_a)/sqrt(3)) = sqrt((4*36 cancel sqrt 3)/cancel sqrt(3)) = sqrt(4*36) = 2*6 = "12 cm"`
Az élek összege:
`6*a = 6*12 = "72 cm"`

b) Mivel ez egy szabályos tetraéder, azért az oldallapok területe megegyezik az alap területével, vagyis az oldallapok területének összege:
`3*T_a = 3*36 sqrt 3 = 108 sqrt 3\ "cm"^2 ~~ "187,061 cm"^2`
0