Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (sinus, cosinus)

Főoldal » Középiskola » Matematika
794
1, Egy rombusz átlói 8,6 cm illetve 12,4 cm hosszúak. Mekkorák a szögei és az oldalai
2, Egy rombusz egyik átlója 56 cm. Ez az átló 44° -os szöek csúcsait köti össze a rombuszban . Milyen hosszú a másik átló és a rombusz oldala?

Köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. `e = "8,6 cm, " f = "12,4 cm"`
Mivel a rombusz átlói merőlegesek és felezik egymást és a rombusz szögeit, ezért 4 ugyanakkora derékszögű háromszögre osztják a rombuszt. Ezekre lehet felírni Pitagoraszt is szögfüggvényeket. A két átlót `e`-nek és `f`-nek nevezem. A rombusz oldalát `a`-nak, a két szöget pedig `alpha`-nak és `beta`-nak.
`a^2 = (e/2)^2+(f/2)^2 => a = sqrt((e/2)^2+(f/2)^2) = sqrt("4,3"^2+"6,2"^2) ~~ "7,545 cm"`

`sin alpha/2 = (e/2)/a => alpha ~~ 2*sin^"-1"("4,3"/"7,545") = "69,486"°`

Mivel a rombusz szemközti szögei egyenlőek és a belső szögek összege 360°, ezért `2 alpha+2 beta = 360°`, vagyis
`beta = 180°-alpha ~~ 180-"69,486" = "110,514"°`

2. `e = "56 cm, " alpha = 44°`
`beta = 180°-alpha = 180-44 = 136°`

Vagyis az átlók által meghatározott derékszögű háromszögekben az egyik befogó `e/2 = 28` lesz, a mellette lévő szög `alpha/2 = 22°`, a szemközti szög pedig `beta/2 = 68°`

A rombusz oldala tehát:
`cos(alpha/2) = (e/2)/a => a = (e/2)/cos(alpha/2) = 28/cos(22°) ~~ "30,199 cm"`

A másik átló pedig:
`"tg"(alpha/2) = (f/2)/(e/2) = f/e => f = e\ "tg"(alpha/2) = 56 "tg"\ 22° ~~ "22,625 cm"`

Szólj ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
0