Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-gyorsulás feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
599
Csatoltam róla képet, előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, gyorsulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1)
a) `15\ m/s`-mal nőtt a sebesség 15 s alatt, ezért a gyorsulás `(15\ m/s) / (15\ s) = 1\ m/s^2`.

b) Az átlagsebessége `(5+20)/2 = 12","5 m/s`, így a megtett út `12","5 m/s · 15 s = ... \ m`
0

2)
Ki lehet számolni átlagsebességes módszerrel is: az átlagsebesség `(9\ m)/(6\ s) = 1","5\ m/s`. A kezdő sebesség 0, ezért a végsebesség az átlagsebesség duplája, `3\ m/s`. Ez a b) kérdésre a válasz.
A gyorsulás pedig `(3\ m/s)/(6\ s)=0","5\ m/s^2`. Ez az a)

De ki lehet számolni azzal a képlettel is, amit tanultatok:
a)
`s = 1/2·a·t^2`
`9 = 1/2·a·6^2`
számold ki.

b)
`s = a·t`
Ebbe is helyettesíts be.

c)
`s = 1/2·a·t^2`, csak most `t=5\ s`

d)
Vond ki a 9 m-ből a c)-nél kapottat.
0

3)
A 225 km/h-t számold át "rendes" mértékegységbe, vagyis m/s-ba.
Aztán két képlet kell:
`v = a·t`
Ezzel kijön, hogy mennyi idő alatt gyorsul fel a repülő v-re.
`s = 1/2·a·t^2`
Ezzel pedig a megtett út jön ki méterben.
0