Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Matek

53
Előre is köszönöm annak aki segít, ez nekem sok. 7. Feladat a) része.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerintem rajzzal ügyeskedni a legegyszerűbb. Én először beteszem úgy a számokat a halmazokba, ahogy a kifejezésekben vannak úgy, hogy belelógjanak azokba a tartományokba amiket érintenek, aztán belülről kifelé haladva kizárásos alapon felosztom a számokat addig, amíg mindegyik szám csak pontosan egy tartományon belül van.

Például az 1-es ábrából úgy lehet elindulni, miután elhelyeztük a feladatban meghatározott számokat, hogy tudjuk, hogy az 1; 3 van csak mindhárom halmaz metszetében, vagyis az olyanok, mint az 1; 2; 3 felbonthatóak: az 1; 3 megy középre, a maradék 2-es pedig a másik tartományba amibe még belelógott. Ugyanúgy az 1; 3; 8-nál: mivel az 1; 3 van középen, ezért a 8-as a másik tartományban lesz amibe még benne volt. Aztán a 8; 9; 10 bontható fel és így tovább.

A 6-os szám elhelyezése kicsit trükkös volt, de mivel tudjuk, hogy `A nn B`-ben nincs benne, se az `A\ \\\ B`-ben, se a `B\ \\\ C`-ben, de tudjuk, hogy a `B`-ben van, ezért csak a `B` és `C` közös részébe kerülhet.

A maradék számok pedig a 4; 5 oda kerülhet csak, amelyik tartomány nem került szóba, vagyis a `C`-be, kizárásos alapon.

Na de az ábra alapján már látható a megoldás:
`A = {1; 2; 3; 8; 9; 10}`
`B = {1; 2; 3, 6; 7}`
`C = {1; 3; 4; 5; 6; 8}`

Nem egyszerű feladat. Gyakorolni kell. Nekem is meg kell vele birkózni, de kilogikázható.

Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed lenne!
1