Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Coulomb törvénye számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
544
Valaki segítene, hogy levezeti és elmagyarázza, hogy hogy kell kiszámolni?
Órán megcsináltuk a középsőt és most a két szélsőt kell kiszámolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
A jegyzetedben eddig két erőhatást számoltatok ki. Az `F_(c1)`-el jelölt erőhatás a `Q_1` és `Q_2` közötti erőhatásra vonatkozik, ami pozitív a vonzás miatt: `1,8*10^(-6)N`.
Az `F_(c3)`-el jelölt erőhatás a `Q_2` és `Q_3` közötti erőhatásra vonatkozik, ami negatív mennyiség a taszítás miatt. Tehát `F_(c3)=-3*10^(-7)N`. E két érték előjeles összege, lesz `F_(c1)+F_(c3)=1,5*10^(-6)N`. Ki kellene számolni még a `Q_1` és `Q_3` közötti erőhatást is, ami a vonzás miatt újból pozitív mennyiség lesz.
Coulomb-törvényét alkalmazva adódik, hogy `F_(c2)=frac{9*10^9*2*10^(-9)*3*10^(-9)}{(0,2)^2}N=13,5*10^(-7)`N. Befejezéshez már csak annyi írok, hogy össze kell adni a keletkezett két erőhatást: `1,5*10^(-6)N+13,5*10^(-7)N=2,85*10^(-6)N`. Tehát az `(F_(c1)+F_(c3))+F_(c2)`-ról van szó. Jelezz vissza, ha valamit nem értettél meg!
Módosítva: 3 éve
0

igen ezt tudom és a házi a másik kettőnek a kiszámítása. és nem igazán értem hogy ott már milyen számokkal kellene dolgoznom
0

Mivel a Coulomb törvénye `F=k*frac{Q*q}{r^2}` alakú, ezért a fent kiszámolt előjeles erőhatásokat ellenkezőjére kellene venni, de azt hiszem, hogy ez a lényegen egyáltalán nem változtat semmit se.
0

így jó?
0