Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matematika egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
SOS BE KELLENE (levezetve valamennyire)
Csatolva a feladat
1043. a)
1044. a)

Hálás köszönet érte!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1043.`

`a)`
`{(2x+3y=5), (x-2y=-1):}`

Az egyenletrendszereket többféle módon is meg lehet oldani, én most úgy fogom, hogy az egyik ismeretlenből kifejezem a másikat, majd azt behelyettesítem a másik egyenletbe.

`x-2y=-1` `//+2y`
`x=2y-1`

És akkor ezt a `2y-1`-et írom be az `x` helyére:

`2(2y-1)+3y=5`
`4y-2+3y=5` `//+2`
`7y=7` `//÷7`
`y=1`

`x=2*1-=2-1=1`

Ellenőrzés:

`2*1+3*1=2+3=5`
`1-2*1=1-2=-1`

`M={(1, 1)}`

A másik feladatban ugyanígy.

`{(2x+1.3y=7), (3x=14-x+1.1y):}`

`2x+1.3y=7` `//-1.3y`
`2x=7-1.3y` `//÷2`
`x=(7-1.3y)/2`

`3((7-1.3y)/2)=14-(7-1.3y)/2+1.1y` `/+(7-1.3y)/2`

`4((7-1.3y)/2)=14+1.1y`
`(4(7-1.3y))/2=14+1.1y` `//*2`
`4(7-1.3y)=2(14+1.1y)`
`28-5.2y=28-2.2y` `//+2.2y`
`28-7.2y=28` `//-28`
`7.2y=0` `//÷7.2`
`y=0`

`x=(7-1.3*0)/2=3.5`

Ellenőrzés:

`2*3.5+1.3*0=7+0=7`

`3*3.5=10.5`
`14-3.5+1.1*0=10.5-0=10.5`
`10.5=10.5`

`M={(3.5, 0)}`
Módosítva: 3 éve
0