Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hf!plss valaki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
351
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
5. A szabályos tetraédernek minden oldala egyenlő hosszú, de a szabályos háromoldalú gúlának csak az alapja és az oldalélei azonosak, amik eltérhetnek.

6.
a)
A szabályos háromoldalú gúlának 3 azonos alapéle és 3 azonos oldaléle van. Vagyis ha az alapél `a`
`3a+3*10 = 54`
`3a+30 = 54 " /"-30`
`3a = 24 "/":3`
`a = 8`

b)
Az oldallap egy egyenlő szárú háromszög, aminek a szárai 10 az alapja pedig 8. Az alaphoz behúzott magasság két derékszögű háromszögre osztja ezt, amire a Pitagoraszt felírva könnyen megkaphatjuk a magasságot:
`4^2+m^2 = 10^2 => m = sqrt(100-16) = sqrt 84 = 2 sqrt 21`

Vagyis a terület:
`T_o = (a*m)/2 = (8*cancel 2 sqrt 21)/cancel 2 = 8 sqrt 21 ~~ "36,661 cm"^2`

A kerület pedig:
`K = 8+2*10 = "28 cm"`
0