Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek! 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
589
Két szegénylegény elindult szerencsét próbálni. Már az első nap kaptak is munkát. Este azonban az egyik talált 12 aranyat az úton, így nem dolgozott tovább. A másik még két napot dolgozott, ezért ő négy arannyal többet vitt haza, mint a társa. Hány aranyat kaptak egy napra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az `x`, amennyit egy napért kaptak. Az egyik `x+12` aranyat gyűjtött, mert 1 napot dolgozott és 12 aranyat talált, a másik `3x`-et, mert 2 nappal többet dolgozott, mint az egyik, vagyis összesen 3 napot. Illetve tudjuk, hogy a második 4-gyel több, mint az első, vagyis
`(x+12)+4 = 3x`
`x+16 = 3x " /"-x`
`2x = 16 " /":2`
`x = 8`

Vagyis 8 aranyat kaptak egy napra! (Az egyik `8+12 = 20` aranyat gyűjtött, a másik pedig `3*8 = 24`-et.)
Módosítva: 3 éve
1