Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős kérlek segitsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
318
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
25. `AB = "39 cm, " BC = "56 cm, " AC = "25 cm"`
Koszinusztétel:
`AB^2 = BC^2+AC^2-2*BC*AC*cos hat C => cos hat C = (BC^2+AC^2-AB^2)/(2*BC*AC) ``=`` (56^2+25^2-39^2)/(2*56*25) ``=`` 4/5`

Szinusztétel:
`sin hat B/sin hat C = (AC)/(AB) => sin hat B = (AC)/(AB)*sin hat C ``=`` cancel 25_5/cancel 39_13*cancel 3/cancel 5 ``=`` 5/13`

Terület:
`T_(ABC) = (AB*BC*sin hat B)/2 = (cancel 39_3*56)/2*5/cancel 13 ``=`` "420 cm"^2`

26. `AC = "12 cm, " BD = "16 cm, " sin hat B = ?` (Az `hat(ABC)` az a `B` csúcsnál lévő szög, úgyhogy én egyszerűen csak `hat B`-vel jelölöm.)
Ezek a hosszak szemközti csúcsok hosszai, vagyis átlók, amik a rombusz esetében merőlegesek egymásra és felezik egymást. A két átló metszéspontja legyen `K`. Ekkor az `AKB` egy derékszögű háromszög. Ennek a `B` csúcsnál lévő szöge pont a keresett szög fele, vagyis
`"tg"\ hat(B)/2 = ((AC)/2)/((BD)/2) = (AC)/(BD) => hat B = 2\ "tg"^"-1"((AC)/(BD)) ``=`` 2\ "tg"^"-1"(cancel 12_3/cancel 16_4) ``=`` 2\ "tg"^"-1"(3/4)`

`sin hat B = sin[2\ "tg"^"-1"(3/4)] = 24/25`

27. `AB = "10 cm, " sin hat A = 24/25` (egyébként az előző feladatban lévő rombusznak is ezek az adatai, csak itt fel vannak cserélve a szögek, de attól az még ugyanaz a rombusz)
`T = AB^2*sin hat A = cancel 100_4*24/cancel 25 = 4*24 = "96 cm"^2`

Nyugodtan kérdezz ha bármit nem értesz! :)
0