Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek szépen segítsetek nekem.

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
Holnapra kellene megoldani, válaszokat előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a.)
AB = 24 cm legyen ez az átfogó

AC = `12sqrt3` cm ez az egyik befogó

BC = 12 cm ez a másik befogó

`AB^2` = `AC^2 + BC^2`

`24^2` = `(12sqrt3)^2 + 12^2`

`576` = `576` Tehát biztosan egy derükszögű háromszögről van szó így AC `bot` BC

b.)
`AhatBC` `=>` `Sinalpha` = `(AC)/(AB)` `=>` `Sinalpha` = `(12sqrt3)/(24)` `=>` `Sinalpha` = `0,8660``=>` `alpha` = `60°`

`AhatDC` = `beta` = `(360° - 2*60°)/2` = `120°`

`AhatCD` = `beta-AhatCB` = `120°-90°` = `30°`

`DhatAC` = `gamma` = `180° - 120°-30°` = `30°`

Tehát `AD` = `DC` = 12 cm

c.)
`K` = `2 * AD + DC + AB` = `2 * 12 + 12 + 24` = `60` `cm`

d.)
Mivel az oldalai egyenlő hosszúságúak így az átlói is ugyan akkorák. Ezáltal a metszópont ugyan olyan távol van mind A mind B csúcstól ezáltal egy egyenlő szárú háromszöget ad. Az ábrán is láthatod

e.)
`tanAhatCD` = `(M_("DC"))/((DC)/2)` `=>` `tan30°`= `(M_("DC"))/6` `=>` `M_("DC")` = `3,64` `cm`

`T` = `(DC*M_("DC))/2` = `(12*3,64)/2` = `21,84` `cm^2`
0

2. `a = AB = "24 cm, " b = BC = DA = "12 cm, " f = AC = 12 sqrt 3\ "cm"`

a)
Nevezzük a nagyalapot `a`-nak, a kisalapot `c`-nek, a szárakat `b`-nek, az átlót pedig `f`-nek. Valamint nevezzük `E`-nek azt a pontot, ahol a `B` csúcsból húzott trapéz magassága metszi az `AB` oldalt. Ez a `BE` magasság és az `AC` átló két derékszögű háromszöget metsz ki a trapézból: az egyik az `AEC`, a másik pedig a `BEC`. Nevezzük mondjuk a trapéz magasságát `m`-nek. Ez az oldal mindkettő háromszögben szerepel. Illetve mindkét háromszögnek az egyik oldala része az `AB`-nek, vagyis az összegük egyenlő az oldal hosszával. Legyen mondjuk az `AEC` háromszögben lévő rész hossza `x`, tehát a másik hossza `24-x`, mivel az `AB` hossza 24 cm. Ekkor fel tudunk írni két Pitagoraszt a két háromszögre:
`{(x^2+m^2 = AC^2), ((24-x)^2+m^2 = BC^2):}`

Az `AC`-t és a `BC`-t ismerjük, tehát ez két egyenlet két ismeretlenre, vagyis egy kétismeretlenes egyenletrendszer `x`-re és `m`-re:
`{(x^2+m^2 = 3*144), ((24-x)^2+m^2 = 144):}`

Ha kivonjuk a másodikat az elsőből, akkor egyből ki is esik az egyik változónk:
`x^2-(24-x)^2 = 2*144`
`cancel x^2-(2*12)^2+48x cancel(-x^2) = 2*144`
`48x-4*144 = 2*144 " /"+4*144`
`48x = 6*144 " /":48`
`x = (6*144)/(6*8) = 144/8 = 18`

`18^2+m^2 = 3*144 " /"-18^2`
`m^2 = 108 " /"sqrt`
`m = sqrt 108 = 6 sqrt 3`

Az `AC` és `BC` közti szöget a `BE` két részre osztja, amik a két derékszögű háromszögeink egy-egy szöge, vagyis a kérdéses `hat(ACB)` szög ezeknek az összege. Nevezzük mondjuk az `AEC`-n belüli részt `alpha_1`-nek, a `BEC`-n belülit pedig `alpha_2`-nek. Ezekre a szögekre felírhatunk bármilyen szögfüggvényt, mert mindkét háromszög derékszögű és már az összes oldalait ismerjük.
`cos alpha_1 = m/(AC) => alpha_1 = cos^"-1"((cancel 6 cancel sqrt 3)/(cancel 12_2 cancel sqrt 3)) = cos^"-1"(1/2) = 60°`

`cos alpha_2 = m/(BC) => alpha_2 = cos^"-1"((cancel 6 sqrt 3)/cancel 12_2) = cos^"-1"(sqrt(3)/2) = 30°`

Vagyis az `AC` és a `BC` közötti szög:
`hat(ACB) = alpha_1 + alpha_2 = 60+30 = 90° ∎`

b)
Kiszámoltuk, hogy `24-x = 24-18 = "6 cm"` az a hossz, amivel a nagy alap hosszabb a kisalapnál a trapéz jobb oldalánál. Viszont, mivel ez egy egyenlő szárú trapéz, így szimmetrikus, vagyis ugyanennyivel hosszabb a másik oldalt is, vagyis a kisalap hossza:
`CD = 24-2*6 = 24-12 = "12 cm"`

c)
`K = AB+2*BC+CD = 24+2*12+12 = 5*12 = "60 cm"`

d)
Nevezzük a szárak nagyalappal bezárt szögét `beta`-nak. Mivel a `BEC` derékszögű háromszög és már ismerjük egy szögét, az `alpha_2`-t, ezért
`beta = 90-alpha_2 = 60°`

Ez lesz az `MAB` háromszögnek is a két szöge. Ha viszont két szöge 60° akkor a harmadik is, vagyis mindegyik szöge egyenlő, tehát egyenlő oldalú!

e)
A `beta` lesz az `MDC` háromszög alappal (`CD`) bezárt szöge is, mivel a `CD` és `AB` párhuzamosak. Már csak a magassága kell ahhoz, hogy kiszámolhassuk a területét. Nevezzük ezt mondjuk `m_2`-nek jobb híján. Ezt úgy kaphatjuk meg, hogy tudjuk, hogy az `MDC` és az `MAB` háromszögek hasonlóak, vagyis a kettő magasságának aránya egyenlő a megfelelő oldalaik arányával. Tehát
`m_2/(m+m_2) = (CD)/(AB)`
`m_2/(m+m_2) = 1/2 " /"*2(m+m_2)`
`2m_2 = m+m_2 " /"-m_2`
`m_2 = m`

Ami azt jelenti, hogy az `MDC` magassága megegyezik a trapéz magasságával! Így végül a területe:
`T_(MDC) = (CD*m_2)/2 = (cancel 12_6*6 sqrt 3)/cancel 2 = 36 sqrt 3 ~~ "62,354 cm"^2`
Módosítva: 3 éve
1