Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
513
Szerkeszd meg a háromszögek oldal felező merőlegeseit, ha AB= 5cm, alfa= 60 fok béta = 45 fok
b) mit állíthatunk az oldalfelező merőlegesekről?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, háromszög
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

a, Felveszel egy 5 cm szakaszt, az egyik végére 60°-os, a másik végére 45°-os szöget rajzolsz vagy szerkesztesz, attól függ, hogy mi engedélyezett (mindkettő szerkeszthető; a 60°-os szög az alap, a 45°-ost pedig `(60+(60/2))/2` módszerrel). A két szögszár metszéspontja lesz a harmadik csúcs, kész a háromszög.

Az oldalfelező merőlegeseket úgy szerkeszted, hogy a szakaszoknál kicsit hosszabb távolságot veszel fel a körződdel, a szakasz mindkét végéből rajzolsz körívet, a két kör(ív) metszéspontját összekötöd illetve meghosszabbítod; ez lesz a szakaszfelező merőleges. Mindhárom oldalra elvégzed.

b, A szakaszfelező merőlegesek egy pontban metszik egymást, a metszéspont mindhárom csúcstól egyenlő távolságra van; így a kapott pont a háromszög köré írható kör középpontja.
0