Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
497
"A változó milyen értékénél lesz a kifejezés értéke nulla"

6-3x

_____


3
- x - 3
4

Kéne magyarázat is, hogy megértsem. Köszi a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
`6-3x=0` `//+3x`
`6=3x` `//÷3`
`x=2`

Ellenőrzés:
`6-3*2=6-6=0`

`2`-nél lesz `0` a változó.

~~~

`-x-3=0` `//+x`
`x=-3`

Ellenőrzés:
`-(-3)-3=3-3=0`

`-3`-nál lesz `0` a változó.
1

A `6-3x` és a `-x-3` algebrai kifejezések, amelyeknek a változója az `x`. A feladat pedig arra kíváncsi, hogy milyen számot kelk beírni az `x` helyére, hogy `0` legyen az eredmény.

Tehát az a kérdés, hogy melyik az a szám, amit, ha megszorzok hárommal, és kivonok hatból, akkor nulla lesz. Illetve melyik az a szám, amit, ha -1-gyel megszorzok, majd hármat kivonok belőle, akkor `0` lesz.

Erre könnyen rá lehet jönni, ha felírunk egy egyenletet. Tehát: az adott algebrai kifejezés = 0.

És miután ezt felírtam, már csak meg kell oldani az egyenletet. És én le is ellenőríztem a megoldásokat, hogy megbizonyosodjak róla, hogy tényleg jól csináltam-e meg, és tényleg `0` lett-e az eredmény.

Próbáltam a lehető legrészletesebben leírni, de ha van kérdésed, akkot írj!
1

`3/4-x-3=0` `//+x`
`x=3/4-3`
`x=-9/4`

Ellenőrzés:

`3/4-(-9/4)-3=3/4+9/4-3=(12)/4-3=3-3=0`

Tehát akkor `0` a kifejezés értéke, ha `-9/4` az `x` értéke.
1