Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
689
NISO 7 H₂O-t átkristályosítunk. Legfeljebb hány %-os termeléssel dolgozhatunk? A nikkel(II)-szulfát telitett oldata 100 °C-on 43,4 m/m%-os, 0°C-on 21,4 m/m%-os.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(NiSO_4)` = 154,75 `g/(mol)`

`M_(NiSO_4*7H_2O)` = 280,75 `g/(mol)`


Induljunk ki 100 g kristályos nikkel-szulfátból, ami kikristályosodik, annyi %-os lesz a kitermelés.

100 g kristályos nikkel-szulfát megfelel `100/280.75*154.75` = 55,12 g vízmentes nikkel-szulfátnak.

55,12 g vízmentes nikkel-szulfát feloldódik `55.12/43.4*100` = 127 g oldatban, vagyis hozzá kell még tenni 127-100 = 27 g vizet.

Kész a 100 °C-os oldatunk, 127 g oldatban van 55,12 g nikkel-szulfát.

Jön a lehűtés.

Az oldat tömege csökken, a kristályos nikkel-szulfáttal, az oldott anyag tömege is csökken, az pedig a vízmentes nikkel-szulfáttal.

Legyen x a kristályos, ha már az a kérdés.

127-x g oldatban van `55.12-x/280.75*154.75` g nikkel-szulfát; ugyanakkor

100 g oldatban van 43,4 g nikkel szulfát (0°C-on az oldhatóság)

Felírjuk az aránypárt:

`(127-x)/100=(55.12-x/280.75*154.75)/21.4`

Ezt megoldjuk x-re, nem részletezem.

x = 82,86

Tehát 100 g kristályos nikkel-szulfátból kikristályosodott 82,86 g; a kitermelés 82,86 %-os.
1