Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz táblázat kitöltése megadott ábra segítségével

226
Sziasztok! Nem nagyon tudok rájönni, hogy hogyan kellene megszülnöm a kért adatokat a mellékelt ábrából, ha valaki már egyet el tudna magyarázni, hogy hogyan kellene megcsinálni, az nagyon sokat segítene! Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

2
-1

A mellékelt ábra a születések és halálozások arányának időbeli változását szemlélteti a demográfiai átmenet egyes szakaszaiban.

Az I. szakaszban magas a termékenység és a halandóság is, emiatt a népesség növekedése stagnál. Az áltagéletkor és a születéskor várható áltagos élettartam alacsony a magas halandóság miatt. Pl. Európa a 18. sz. előtt. A korfa alakját csatoltam.

A II. szakaszban a magas termékenység csökkenő halandósággal párosul, ami a népesség robbanásszerű növekedését eredményezi. Az áltagéletkor és a születéskor várható áltagos élettartam alacsony. Pl. a legelmaradottabb afrikai országok. A korfa piramis alakú.

A III. szakaszban a termékenység és a halandóság is csökkenésnek indul. A népesség növekedésének mértéke mérséklődik. Az áltagéletkor és a születéskor várható áltagos élettartam tovább növekszik. Pl. USA. A korfája méhkas / harang alakú.

A IV. szakaszban a termékenység és a halandóság is alacsony. A népességszám stagnál. Az áltagéletkor és a születéskor várható áltagos élettartam magas. Pl. Hollandia. A korfa urna/koporsó alakú.

Az V. szakasz a fogyó társadalom. A termékenység erőteljesen lecsökken, míg a halandóság növekedik. A népesség fogy. Az átlagéletkor és a születéskor várható áltagos élettartam nagyon magas. Ilyen pl. hazánk, Németország, vagy Japán is. Korfája szintén urna alakú, viszont az V. szakaszban "magasabban kezdődik a kiszélesedés", ami az átlagéletkor kitolódását és az alacsony születésszámot jelenti.



Módosítva: 1 éve
1