Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 3

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
8,00 cm3 4,00 mol
dm3 koncentrációjú sósavat 100 cm3-re hígítottunk, majd az oldat 20,0 cm3
térfogatú részletét NaOH-oldattal közömbösítettük. Hány cm3 0,0978 mol
dm3 -es NaOH-oldat
szükséges a 20,0 cm3 hígított sósav közömbösítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


8 `cm^3` oldatban van `8/1000*4` = 0,032 mol HCl

Ezt hígítjuk 100 `cm^3`-re.

100 `cm^3` oldatban van 0,032 mol HCl

20 `cm^3` oldatban van `20/100*0.032` = 0,0064 mol HCl

A közömbösítéshez ugyanennyi mol NaOH szükséges.

A NaOH-oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,0978 mol NaOH

Mennyi oldatban van 0,0064 mol NaOH?

x = `0.0064/0.0978*1000` = 65,44 `cm^3` NaOH-oldat szükséges a közömbösítéshez.
0