Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
509
Hány cm3 38,0 tömegszázalékos sűrűsége: 1,19 g
cm3 sósav szükséges 400 cm3 térfogatú
pH = 2,80-as híg oldat készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

pH = 2,8 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-2.8)` = `1.58*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

A készített oldat

1000 `cm^3`-ében van 1.58 mmol HCl, ami `1.58*36.5` = 0,05767 g HCl

400 `cm^3` oldatban van `400/1000*0.05767` = 0,02307 g HCl

A kiindulási oldatban is ennyi HCl van.

A kiindulási oldat

100 g-jában van 38 g HCl

Mennyiben van 0.02307 g HCl?

m= `0.02307/38*100` = 0,0607 g HCl a kiindulási oldat tömege.

A kiindulási oldat térfogata:

V = `m/rho` = `0.0607/1.19` = 0,051 `cm^3` HCl-oldatból indultunk ki.
0