Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány ilyen szám van?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
783
Ebben az évezredben még hány olyan évszám lesz,amelyben a számjegyek összege illetve szorzata megegyezik az idei évszámunkban lévő számjegyek összegével és szorzatával.?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A mostani évezred 2001-től 3000-ig tart.
2017-ben a számjegyek összege 10, szorzata 0.
A többi évszámban is kell 0 legyen, akkor lesz a szorzat 0.
Az első számjegy tuti 2, mert az egyetlen egy 3-assal kezdődő év nem jó (az összeg 3+0+0+0 ≠ 10). A 2-esen kívüli számok összeg 8 kell legyen.

8 = 0+8 = 1+7 = 2+6 = 3+5 = 4+4
Vagyis ezek az évek a jók:
2080, 2800 (a 2008 nem jó, mert az már elmúlt)
2107, 2170, 2071, 2701, 2710 (a 2017 nem jó, az a mostani)
2026, 2206, 2260, 2062, 2602, 2620
2035, 2305, 2350, 2053, 2503, 2530
2044, 2404, 2440

Számold össze, hogy hány jó év lehet.
0