Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szövegesből egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1151
Két kénsavoldat közül az első 0,8 kg, a második 0,6 kg tömény kénsavat tartalmaz. Ha a két oldatot összeöntjük, akkor 10 kg harmadik töménységű kénsavoldatot kapunk. Mekkora volt az első és a második oldat tömege, ha a kénsavtartalom százaléka az első esetben 10 - zel több, mint a másodikban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{((0,8)/x*100=(0,6)/y*100+10),(x+y=10 => x = 10-y ):}`

`80/(10-y)` = `60/y+10`

`80/(10-y)-60/y+10=0`

`(80y-60*(10-y)-10*(10-y))/(y*(10-y))` = `0`

`(80y-600+60y-100y+10y^2)/(10y-y^2)` = `0`

`y^2+4y-60` = `0`

`y_(1,2)` = `(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)` = `(-4+-sqrt(4^2-4*1*(-60)))/(2)` = `{(cancel(y_1= "- 10")) , (color(red)(y_2 = "6" )):}`


x = 10-6 = `4`


A két oldat tömege 4 kg és 6 kg volt.
0