Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szép napot!

Főoldal » Középiskola » Kémia
371
x mol/dm3 koncentrációjú vizes NaOH-oldat y mól%-os. Számítsa ki az oldat sűrűségét!

Köszönöm, ha időt szánsz rá<3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A NaOH-oldat y mol%-os, ebből tudsz elindulni.

Legyen 100 mol az oldat. Ebben van y mol NaOH és 100-y mol víz.

Ez g-ban:

`40*y` g NaOH és `18*(100-y)` g víz.

Ez összesen `40y+1800-18y` = `1800+22y` g

1800+22y g oldatban van 40y g NaOH

Vissza az elejére:

1 `dm^3` oldatban van x mol NaOH, ami `40x` g NaOH.

Mennyi oldatban van 40y g NaOH?

V = `(40y)/(40x)*1` = `y/x` `dm^3`

Az oldat térfogata `(1000y)/x` `cm^3` , az oldat tömege `1800+22y` g; a sűrűsége tehát:

`rho=m/V` = `(1800+22y)/((1000y)/x)` = `(x*(1800+22y))/(1000y)` = `(x/y*1.8+0.022)` `g/(cm^3)`
1