Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tartóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
518
Mekkora erővel tarthatunk a víz alatt egy 8 dm³ térfogatú, 2,8 g/cm^3 sűrűségű követ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`rho_t` = 2,8 `(kg)/(dm^3)`

`rho_v` = 1 `(kg)/(dm^3)`


A test tömege:

`m_t` = `rho_t*V_t` = `8*2.8` = 22,4 kg

A test súlya:

`F_s` = `m_t*g` = `22.4*10` = 224 N

A test kiszorít 8 `dm^3` vizet, ennyi víz tömege:

`m_v` = `rho_v*V` = `1*8` = 8 kg

A felhajtóerő, vagyis a test által kiszorított víz súlya:

`F_f` = `m_v*g` = `8*10` = 80 N

A két erő különbsége a tartóerő:

`F_t` = `F_s-F_f` = 224-80 = 144 N
0