Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tartóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
508
Egy 15 kg tömegű vasgömböt víz alatt tartunk. Mekkora a tartóerő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
A vas sűrűsége: `rho_(Fe)` = 7874 `(kg)/(m^3)`

A víz sűrűsége: `rho_v` = 1000 `(kg)/m^3`

A test súlya:

`F_s=m*g` = `15*10` = 150 N

A test térfogata:

`V=m/rho` = `15/7874` = 0,0019 `m^3`

A test ugyanekkora térfogatú vizet szorít ki. A test által kiszorított víz tömege:

`m_v` = `rho_v*V` = `1000*0.0019` = 1,9 kg

A víz súlya (vagyis a felhajtóerő):

`F_f` = `m_v*g` = `1.9*10` = 19 N

A tartóerő a súlyerő és a felhajtóerő különbsége:

`F_t` = `F_s-F_f` = `150-19` = 131 N
1

Tényleg annyi, amennyi kazahnak kijött.
0

`V` = `m/rho_("vas")` = `(15 \ kg)/(7.874 \ (kg)/m^3)` = `0,00191` `m^3`

`F_("felhajtó")` = `rho_("víz")*g*V` = `997 \ (kg)/m^3*9,817 \ m/s^2*0,00191 \ m^3` = `18,69` `N`

`F_("gravitáció")` = `m*g` = `15 \ kg*9,817 \ m/s^2` = `147,26` `N`

`F_("tartó")` = `F_("gravitáció")-F_("felhajtó")` = `147,26` `N` - `18,69` `N` = `128,57` `N`

Fizika tanárodnak javasolnék pár fizika órát egy számolni tudó tanárnál. Szinte pontos számokkal számolva sem lehetséges az az eredmény amit ő adott meg nektek. Valamit elnézhetett. Ha három válaszból sem hiszed el akkor sajnos nem tudunk segíteni.
0