Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (sinus, consinus)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1515
1, Egy derékszögű háromszögű háromszög egyik szöge 36,18°-os és ezzel a szöggel szemközt 8,3 cm hosszúságú befogó található. Számítsuk ki a háromszög átfogójának és a másik befogójának hosszát.

2, Egy derékszögű háromszög egyik hegyeszögét keressük, ha ismert hogy a szög melletti két oldal hosszúsága 13,6 cm illetve 32,7cm

3, Egy lejtő a vízszintessel 18°-os szöget zár be, a vízszintesre eső merőleges vetülete 4,6m. Milyen magasról érkezik a lejtő?

4, Mekkora az egyenlő szárú háromszög alapja, ha a szára 3,8 cm és az alapon fekvő szögei 68°24'-esek

5, Egy forgáskúp alkotói 22,4cm hosszúak. Az alapkörének átmérőjének 10,4cm. Mekkora a kúp nyilásszöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Minden derékszögű háromszög esetében az `a`-t és `b`-t nevezem a két befogónak és `c`-t az átfogónak, illetve az ezekkel szemközti szögeket rendre `alpha`-val és `beta`-val. Az egyenlő szárú háromszögeknél pedig az alapot `a`-val, a szárakat pedig `b`-vel, a velük szemközti szögeket pedig `alpha`-val és `beta`-val.

1.
`alpha = "36,18"° ", " a = "8,3 cm"`
Mivel derékszögű a háromszög, ezért használni tudjuk a szögfüggvényeket. Például `sin alpha` az a szemközti befogó és az átfogó hányadosa:
`sin alpha = a/c => c = a/sin alpha = "8,3"/(sin "36,18"°) ~~ "14,06 cm"`

A szög tangense pedig `a` osztva a másik befogóval:
`"tg"\ alpha = a/b => b = a/("tg"\ alpha) = "8,3"/("tg"\ "36,18"°) ~~ "11,349 cm"`

2.
`a = "13,6 cm" ", " c = "32,7 cm" ", " beta = ?`
Egy derékszögben 2 hegyesszög van és egy derékszög. Ha a megadott két oldal egy hegyesszöggel szomszédosak, akkor a két oldal közül a rövidebbik egy befogó, a hosszabbik pedig az átfogó. Tehát
`cos beta = a/c => beta = cos^"-1"(a/c) = cos^"-1"("13,6"/"32,7") ~~ "65,424"°`

3.
Ez is egy derékszög lesz, mert a vízszintes sík és a merőleges sík között a szög derékszög.
`alpha = 18° ", " b = "4,6 m" ", " a = ?`
Ami összeköti ezeket az adatokat az a tangens függvény:
`"tg"\ alpha = a/b => a = b\ "tg"\ alpha = "4,6"\ "tg"\ 18° ~~ "1,495 m"`

4.
`b = "3,8 cm" ", " beta = 68°24' = 68+24/60 = "68,4"° ", " a = ?`
Itt az a trükk, hogy a háromszöget meg kell felezni a szimmetriatengelye mentén. Ekkor két derékszöget kapunk, amiknek az oldalai az eredeti háromszög szára, az alaphoz tartozó magasság és az alap fele. Erre a háromszögre fel tudjuk írni a megadott szög koszinuszát, ami a következőt adja:
`cos beta = (a/2)/b = a/(2b) => a = 2b cos beta = 2*"3,8"*cos "68,4"° ~~ "2,798 cm"`

5.
`a = "22,4 cm" ", " r = "10,4 cm" ", " varphi = ?`
Itt a kúp oldalirányú keresztmetszetét kell nézzük, ami egy egyenlő szárú háromszög lesz, amit ha a szimmetriatengelye mentén elfelezünk, akkor derékszögű háromszögeket kapunk úgy, mint az előbb. Itt ennek az egyenlő szárú háromszögnek az alapja `2r`, a szárai `a` és mi a szárak által bezárt szöget (szárszöget) keressük. A felezéskor ez a szög megfeleződik és a kapott derékszögű háromszögben csak ez a félszög jelenik meg. Ezzel szemközti oldal hossza `r`, az átfogó pedig a kúp alkotója `a`.
`sin(varphi/2) = r/a => varphi = 2 sin^"-1"(r/a) = 2 sin^"-1"("10,4"/"22,4") ~~ "55,328"°`

Mindjárt csinálok ábrákat, hogy átláthatóbb legyen az egész. Illetve ezek elég cseles feladatok. Ha bármi kérdésed lenne, vagy bármit nem értesz, akkor nyugodtan kérdezz! :)
Módosítva: 3 éve
1

Megérkeztek az ábrák. Sorban mindegyik feladathoz. :)
1