Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elipszis érintő egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Határozzuk meg a 16x² + 25y² = 400 elipszis és az x² + y² = 20 kör közös értintőinek az egyenletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel mindkét alakzat origó középpontú, négy egyenes egyenletet fogunk találni.

Írjuk fel a kör érintőinek általános egyenletét:

`(mx+b)^2+x^2=20`

`x^2*(m^2+1)+x*2mb+b^2-20=0`

diszkrimináns nulla:

`(2mb)^2-4*(m^2+1)*(b^2-20)=0`

`m^2-(m^2b^2+b^2-20m^2-20)=0`

`m^2(1-b^2+20)+20-b^2=0`

`m^2=(b^2-20)/(1-b^2+20)`

Ugyanezt az ellipszisre:

`16x^2+25(mx+b)^2=400`

`16x^2+25m^2x^2+50mbx+25b^2-400=0`

itt is nulla a diszkrimináns:

`(50mb)^2-4*(16+25m^2)(25b^2-400)=0`

`cancel(2500m^2b^2)-cancel(2500m^2b^2)-1600b^2+25600+40000m^2=0`

`16b^2-256=400m^2`

`m^2=(16b^2-256)/400`

`b^2=a` helyettesítéssel:

`(16a-256)/400=a/20-1`

a-ra megoldod, a=36

`b=pm6` `rightarrow` m= visszahelyettesítesz. `root()((6^2-256)/400)` = `root()(8/10)` (plusz és minusz)

A négy egyenlet egybegyúrva:

`y = pm 6 pm root()(8/10)*x`
1

A számolást kicsit részletezve:
`(2mb)^2-4(m^2+1)(b^2-20) = 0`
`4m^2 b^2-4(m^2 b^2-20m^2+b^2-20) = 0`
`cancel(4m^2 b^2) cancel(-4m^2 b^2)+80m^2-4b^2+80 = 0 " /"+4b^2`
`4b^2 = 80(m^2+1) " /":4`
`b^2 = 20(m^2+1)`

`(50mb)^2-4(25m^2+16)(25b^2-400) = 0`
`(50mb)^2-4*25(25m^2+16)(b^2-16) = 0 " /":100`
`cancel(25m^2 b^2) cancel(-25m^2 b^2)+400m^2-16b^2+256 = 0 " /"+16b^2`
`16b^2 = 16(25m^2+16) " /":16`
`b^2 = 25m^2+16`

`20m^2+20 = 25m^2+16 " /"-20m^2-16`
`5m^2 = 4 " /":5`
`m^2 = 4/5 " /"sqrt`
`m = +-sqrt(4/5)`

`b^2 = 20(4/5+1)`
`b^2 = cancel 20_4*9/cancel 5`
`b^2 = 36 " /"sqrt`
`b = +-6`
0