Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
907
Hány olyan 100-nál nem nagyobb pozitív egész szám van ami nem osztható 2-vel, 3-mal és 5-tel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
100-ig van 50, ami osztható kettővel, 33, ami osztható 3-mal és 20, ami osztható öttel.

Ami 2-vel és 3-mal is osztható, (tehát 6-tal), az 16 db.

Ami 2-vel és 5-tel is osztható (vagyis 10-zel) az 10 db.

Ami 3-mal és 5-tel is osztható (azaz 15-tel), az 6-db.

Ami mindhárommal osztható, az 30-cal osztható, van belőle 3 db.

Rajzoljuk le, úgy világos lesz.

Ha az összes számot összeadod, ami az ábrán van, akkor éppen 100-at kapsz.

27+13+14+7+3+3+7+x=100

74+x=100

x = 26

26 db szám van, ami nem osztható egyikkel sem.

1, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 27, 31, 37, 41, 43, 47, 49, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 77, 79, 83, 89, 91, 97.
2