Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések

Főoldal » Középiskola » Fizika
509
Vékony és nyújthatatlan, l=1 m hosszú szálra m=50 g tömegű testet függesztenek. A testet oldalra kimozditják 5 cm magasra, majd elengedik. A következőket klne meghatátozni:
-a legngés periódusa
-készits a fenti inga periódusának felével lengő ingát
-az inga sebességét, amikor az egynesúlyi helyezeten halad át.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
-a legngés periódusa
Ezt a képletet kell megtanulni:
`T = 2π·sqrt(l/g)`

-készits a fenti inga periódusának felével lengő ingát
A fenti képlet szerint akkor lesz `T` feleakkora, ha `sqrt(l)` feleakkora, hisz minden más konstans. Találd ki, hányadakkorának kell lennie `l`-nek, hogy `sqrt(l)` a fele legyen.

-az inga sebességét, amikor az egynesúlyi helyezeten halad át.
Hmm, mi az az egyensúlyi helyzet? Amikor az inga leng, nincs egyensúlyi helyzete, de ha a súrlódás miatt leáll, akkor az alsó helyzetben lesz egyensúlyban. Viszont akkor természetesen 0 a sebessége.
Szerintem el van írva a kérdés, bizonyára az alsó helyzetet akarja kérdezni lengés közben.

Kezdetben van a testnek helyzeti energiája:
`E=m·g·h`
Alul a mozgási energia ugyanennyi:
`E=1/2m·v^2`
Ebből számold ki v-t. Ne felejtsd el átváltani `m`-et kg-ba, a magasságot meg cm-ről méterbe!
Módosítva: 8 éve
0