Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kéne egy kis segítség és magyarázat :(

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
425
Na tehát kaptam egy olyan háit, hogy

"Határozzuk meg az A∪B, A∩B, A\B és B\A halmazokat ha,

a) A= [1; 5], B= {1; 3; 7}"

őszintén a két különböző zárójel nagyon összezavar, meg most találkoztam ilyen feladattal először. Van ennek b része is, de azt már úgy szeretném megoldani, hogy az a feladathoz volt egy kis segítségem és még magyarázatom is, hogy mit hogyan kell.

Ja igen az a) első részét tanárral úgy oldottuk meg, hogy:

A∪B= [1;5] ∪ {7}

Ééés innentől jött az hogy a többit háziban adta fel, és teljesen megzavar azt hogy most mikor milyen zárójel jön. A segítséget és magyarázatot megköszönném és boldoggá is tenne mert akkor végre értek is onnantól valamit :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Hát igen, számít a zárójel. Az `A` ugyanis egy intervallum, a `B` viszont egy halmaz. Annyi a különbség, hogy az intervallum az a valós számok egy összefüggő részhalmaza, vagyis lényegében két szám közötti számok halmaza. Az intervallumot mindig két határoló számmal adjuk meg és olyan számok halmazát jelöli, amik a két megadott szám között vannak.

Továbbá beszélhetünk nyílt, illetve zárt intervallumokról. A zárt intervallum: `[a, b]` tartalmazza a határait, `a`-t és `b`-t, a nyitott: `]a, b[` pedig nem. Illetve lehet egy intervallum vegyes is, hogy balról nyitott, de jobbról zárt, vagy fordítva, amikor a zárt oldal tartalmazza a határát, a nyitott viszont nem. Az egész lényegében egy rövidítés, amivel könnyebben lehet halmazban megadni "tól-ig" a számokat.

`A= [1; 5]", "B= {1; 3; 7}`
Tehát az `A` az az összes olyan számot jelöli, ami 1 és 5 között van, magát az 1-et és az 5-öt is beleértve. Tehát tartalmaz olyanokat konkrétan, mint pl: `4/3;\ "3,14";\ 137/59` stb... Viszont a `B`-nek csakis 3 darab eleme van: az 1, a 3 és a 7, semmi több.

És akkor most nézzük a halmazműveleteket. Ha a kettőnek az unióját kell venni, akkor a végeredménynek tartalmaznia kell `A` elemeit és `B` elemeit is. Mivel `B` elemeiből az 1 és a 3 eleve benne van az `A`-ban, hiszen ezek nagyobb egyenlőek 1-nél és kisebb egyenlőek 5-nél. Viszont a 7 nem. Azt nem tartalmazza, vagyis hozzácsapjuk `A` intervallumához:
`A uu B = [1; 5] uu {7}`
Vagyis az összes szám 1-től 5-ig és még a 7-es szám.

A metszethez csak olyan számok jöhetnek szóba, amik mindkét halmaznak a részei. Ezek értelemszerűen az 1 és a 3 lesz, vagyis
`A nn B = {1; 3}` (itt fontos, hogy ez nem egy intervallum, csak simán az 1 és a 3)

Az `A\ \\\ B` egy olyan halmaz, ami tartalmazza `A` elemeit, de `B`-ét nem! Tehát az 1 és a 3 nem lehet benne. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megadni, ha vesszük ugyanazt az intervallumot, mint az `A`, de "kivesszük" belőle a nemkellő elemeket:
`A\ \\\ B = [1; 5]\ \\\ {1; 3}` (itt megint csak oda kell figyelni a zárójelekre)

Na ez egy lehetséges megoldás. Viszont! Mivel az 1 az pont az intervallum határa, így használhatunk nyílt intervallumot is, amiről korábban beszéltem. Megadhatjuk úgy az intervallumot, hogy balról nyílt, vagyis a határát nem tartalmazza, így nem kell külön kivonni a halmazból az 1-et, mint elem, hanem elég csak a 3-at! Mutatom:
`A\ \\\ B = ]1; 5]\ \\\ {3}`
Ez ugyanazt jelenti, mint az előbbi! ;)

A `B\ \\\ A` pedig az előzőnek a megfordítása, vagyis az összes elem kell, ami benne van a `B`-ben, de az nem, amelyik benne van az `A`-ban is. Mivel az 1 és a 3 benne van az `A`-ban is, ezért ezek itt nem játszanak. Marad a 7-es egyedül, hiszen az az egyedüli, ami noha benne van a `B`-ben, de nincs benne az `A`-ban.
`B\ \\\ A = {7}`

Na úgy tűnik ennyi volna ez a feladat! Ha bármi kérdésed lenne a feladattal kapcsolatban, akkor ne tartsd magadban! ;)
Módosítva: 3 éve
2