Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni, hogy hogyan oldjam meg ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1178
Egy egyenlőszárú háromszög szárai 28 cm hosszúak, alapja pedig 10 cm hosszú. Mekkorák a szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, házi, 11. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Berajzolod az alaphoz tartozó magasságot, így lesz két derékszögű háromszöged. A magasság felezi az alapot; a derékszögű háromszöged egyik befogója 5 cm, az átfogója 28 cm.

Az alapon fekvő szög a kérdés, vagyis:

`cosalpha=(a/2)/b` = `(10/2)/28` = 0,179

`alpha` = 79,71°.

A csúcsnál levő szög:

`beta=180-(2*alpha)` = `180-2*79.71` = 20,57°.
Módosítva: 3 éve
2