Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazelmélet

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
ebben kellene egy kis segítség magyarázattal.
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
40 tanuló 30%-a, vagyis `40*30/100` = 12 kékszemű van. Ennek `3/4`-e szőke is, vagyis `12*3/4` = 9 fő. A maradék 12-9 = 3 fő csak kékszemű.

Van az osztályban `40*40/100` = 16 fő szőke; ebből 9 mindkettő, marad 7.

7 csak szőke; 3 csak kékszemű; 9 mindkettő; a maradék 40-(7+3+9) = 21 fő egyik se.
1

Nagyon szívesen! :)

Először nézzük, hogy hány kék szemű és hány szőke tanuló van. A százalék értékből úgy kapjuk meg az arányszámot, ha azt leosztjuk százzal és azt, hogy ez a százalék hány tanulót jelent úgy kapjuk meg, ha az összes tanulót beszorozzuk ezzel az aránnyal. Tehát
40-nek a 30%-a: `40*30/100 = cancel 40_4*3/cancel 10 = 4*3 = 12`
40-nek a 40%-a: `40*40/100 = cancel 40_4*4/cancel 10 = 4*4 = 16`

Innentől tudjuk mennyi kék szemű és mennyi szőke tanuló van. Most nézzük, hogy mennyi a közös rész, vagyis hányan kék szeműek és szőkék is!
12 `3/4`-e: `cancel 12_3*3/cancel 4 = 3*3 = 9`

Vagyis 9-en vannak, akik kék szeműek és szőkék is. Tehát ha összeadjuk a kék szeműek számát és a szőkék számát: `12+16`, azzal kétszer számoljuk azokat, akik mindkettők, mert a kék szeműekben is benne vannak és a szőkékben is, vagyis ahhoz, hogy megkapjuk hányan vannak összesen kék szeműek és/vagy szőkék, ahhoz az előbb kapott összegből le kell vonni azokat, akik mindkettők, mert őket kétszer számoltuk. Vagyis:
`12+16-9 = 28-9 = 19`

Tehát 19-en vannak, akik vagy kék szeműek, vagy szőkék, tehát `40-19 = 21`-en vannak, akik se nem kék szeműek, se nem szőkék!

Nyugodtan szólj ha bármi kérdésed lenne! :)
Módosítva: 3 éve
0