Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kell a matek házihoz. Csatoltam képet.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
395
Segítség kell a matek házihoz. Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
halmaz
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1.
`P = {"Magyarország", "Ausztria", "Németország", "Svájc", "Madagaszkár"}`
`Z = {"Magyarország", "Brazília", "Madagaszkár"}`

a) A halmazábrának úgy kell kinéznie, mint jobboldalt a halmazábra, csak 2 halmazzal. A kívülső téglalap, amiben van a két halmaz az `U` alaphalmaz, ahova az összes olyan zászló kerül, ami nem került se a `P`-be, se a `Z`-be. A `P` és `Z` közös részébe kerül, ami közös, vagyis Magyarország és Madagaszkár, a többi zászló pedig abba a halmazba, amelyikben szerepel a fenti felsorolásomban. Az összes többi zászló pedig kívülre kerül, a halmazokon kívüli téglalapba, ami tartalmaz minden egyebet.

b)
`bar P = {"Brazília", "Görögország", "Svédország"}`, lényegében minden olyan, amiben nincs piros
`P nn Z = {"Magyarország", "Madagaszkár"}`, vagyis ami mindkettőben benne van
`P uu Z = {"Magyarország", "Ausztria", "Németország", "Svájc", "Brazília", "Madagaszkár"}`, vagyis amelyik zászlóban vagy van piros, vagy van zöld

2.

a) Ez arra a tartományra utal, ami mindhárom halmaz közös része, vagyis
`7`

b) Ez azoknak a tartományoknak az összege, amik csakis egy halmazon belül vannak (az alaphalmazon kívül), vagyis:
`21+42+33 = 96`

c) Ez pedig azon tartományok összege, amik pontosan két halmazon belül vannak
`10+12+8 = 30`

d) Itt pedig csak simán össze kell adni az összes tartományon belüli számot:
`21+42+33+10+12+8+7 = 96+37 = 133`

Ha bármit nem értesz nyugodtan kérdezz! :)
Módosítva: 3 éve
1

a, rajz

b, alul három rajz, a szürkével jelölt részek

`bar(P)` : (amiben nincs piros){Brazília, Görögország, Svédország}

`P cap Z`: (piros és zöld is van benne) {Magyarország, Madagaszkár}

`P cup Z`: vagy piros vagy zöld van benne) {felsorolod}

2,

a, a közepe lesz, 7 fő

b, K: 21; Bp: 42, Sz: 33 : `21+42+33` = 96 fő

c, `8+10+12` = 30 fő

d, Összeadod az összes számot: `21+10+42+7+8+12+33` = 133 fő
0