Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOS!

63
Neolit forradalomról kéne Esszét írni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
A neolit forradalom Kr.e. 10 ezer körül a letelepedett életmódra való áttérést, és a földművelés illetve állattartás elterjedését jelentette. Korábban az ember halászott, vadászott, gyűjtögetett, ám később már maga állította elő a számára szükséges élelmet méghozzá saját háza környezetében, ahol növényt termesztett és állatokat tartott. Az állatok háziasítása Kr.e. 15 ezer évvel kezdődött, a kutya háziasításával és Kr.e. 4 ezerre a legfőbb haszonállatok domesztikációja meg is történt. (A juh, sertés és szarvasmarha háziasítása Kr.e. 8 ezerben zajlott, a lóé Kr.e. 4 ezer körül.)
A letelepedett életmód megjelenése

1.) A neolit forradalom és az emberiség továbbfejlődésének színtere a Közel-Kelet, Mezopotámia és Egyiptom volt. Ebben a térségben találta meg az emberiség a legjobb feltételeket, mint a háziasítható állatfajokat, vadon élő gabonafajtákat, és a megfelelő domborzati, éghajlati illetve vízviszonyokat.

2.) A növénytermesztés a gyűjtögetésből alakult ki, amikor az ember rájött arra, hogy a begyűjtött magok elszórva termést hoznak.

3.) A földműveléshez új eszközöket hoztak létre: ásóbotot és később a faekét

4.) A háziasítás során az állatokat először húsukért tartották és szaporították lakóhelyük mellett, később igénybe vették tejüket, prémjüket és idővel a földműveléshez igavonóként is használni kezdték őket.

III. A mesterségek megjelenése

1.) Az egyre hatékonyabb földművelés és állattartás révén már terményfelesleg is képződött, melyet tárolni kellett. Ez az igény hívta életre a fazekasság megjelenését. (Lábbal hajtott fazekaskorong feldatálása fontos mérföldkő volt.) Jelentős lépésnek tekinthető a textíliák megjelenése, vagyis a kenderből, juh gyapjúból készült ruhák elterjedése. A szövőszék révén pedig idővel fonalakból tudtak szövetet készíteni!

2.) Beindult a cserekereskedelem szerte a világon, mivel bizonyos termékek csak adott tájakon léteztek. Például a tengerparti települések hallal, az erdőségek lakói fával, a hegyvidékeken élők ásványokkal tudtak kereskedni. Megjelentek a vízi utak és így nagy mennyiségű árut is lehetett csere-berélni.

3.) Az emberiség történetében a tűzhasználat (1,4 millió éve) után a kerék használata jelentette az új fordulópontot. Körülbelül Kr.e. 3500 –ban már használtak az emberek szekereket (sumér ábrázolások bizonyítják), és így a kereskedelem valódi lendületet kaphatott!

IV. Népességrobbanás

1.) A letelepedett életmód, földművelés, állattartás miatt megnőtt az élelem mennyisége, kevesebb volt az alultáplált, beteges ember és kevesebben is haltak éhen. Ezen okokból megnőtt a népesség is.

2.) Állandó települések, falvak városok alakultak ki, legelőször a Termékeny-félhold nevű mezopotámiai területen (sumér városállamok). Az első házak még vesszőből, nádból, vályogból készültek, a falakat félig a földbe süllyesztették. A kőházak a későbbiekben terjedtek

1