Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok szeretnék segítséget kérni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
412
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a.) 5 * (-1) + 5 = 0
b.) 7 * 0 - 3 * 0 = 0
c.) 6 - 3 * 2 = 0
d.) `3/4`*4 - 3 = 0
2

Itt most kb ránézésre látszik mi a megoldás, de összetettebb feladatoknál alapból úgy nézne ki a megoldás menete, hogy a feladatban szereplő kifejezést egyenlővé teszed 0-val és `x`-re rendezzük az egyenletet.

a)
`5x+5=0 " /"-5`
`5x = -5 " /":5`
`x = -1`
Ami végül kijön `x`-re, azzal az értékkel lesz 0 az értéke a kezdeti kifejezésnek, vagyis `5*(-1)+5 = -5+5 = 0`, és mi épp ezt akartuk.

b)
`7x-3x = 0`
`4x = 0 " /":4`
`x = 0`

c)
`6-3x = 0 " /"+3x`
`3x = 6 " /":3`
`x = 2`

d)
`3/4 x-3 = 0 " /"+3`
`3/4 x = 3 " /"*4`
`3x = 12 " /":3`
`x = 4`

Kérdezz nyugodtan ha valamit nem értesz, vagy bármi kérdésed volna! :)
1