Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok, matematika

239
Sziasztok! Csatoltam a feladatot. Megköszönném ha indoklás is lenne, hogy megértsem mi miért van.
Nagyon köszi előre is <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Jó isten ember hosszabb feladatot nem tudtál volna felrakni???? Holnap estig se végez vele szegény Epyxoid.
Módosítva: 1 éve
0

Először is: ami a "logikai kötőszavakat" illeti. A matematikának van egy olyan ága, hogy Logika. Jól hangzik mi? :P Itt vannak definiálva bizonyos kapcsolatok/műveletek. Ilyen például az 'és', vagy a 'vagy'. Az A 'és' B például csak akkor igaz, ha A is igaz és B is. Az A 'vagy' B pedig akkor igaz, ha legalább az egyik igaz, vagyis vagy A, vagy B igaz.

A példa kijelentésben ezért a metszete kell az A-nak és a B-nek, vagyis a közös részük, mert az x-nek A-nak 'és' B-nek is az eleme, ami csak akkor igaz, ha mindkettőnek eleme.

Viszont, ha azt mondjuk, hogy az x eleme A-nak 'vagy' B-nek, akkor elég ha csak az egyiknek az eleme, de lehet akár mindkettő eleme egyszerre is, tehát
a) `A uu B`, tehát az (1), (2), (3)

b) Ez pontosan egyenértékű az előzővel. Ugyanaz, mint az a).

c) Itt csak vagy az A-nak, vagy csak a B-nek az eleme az x, vagy egyiknek sem, tehát a (2), (3), (4) tartományokról van szó. Ami mit jelent? Hogy az egész H halmaz kivéve A és B közös részét. Konyhanyelven H-AB, ha az AB az A és a B metszete/közös része. Vagyis halmazműveletekkel:
`H\ \\\ (A nn B)`
Ami ugyanaz, mintha azt mondanánk, hogy
`bar(A nn B)`
Vagyis "minden más" az `A nn B`-n kívül.

d) Itt viszont már csak pontosan az egyiknek az eleme az x, vagyis kívül a (4)-esben nem lehet és a közös részben sem, tehát itt csakis a (2) és a (3) tartomány jöhet szóba. Halmazműveletekkel már egy kicsit trükkösebb. Vagy azt mondjuk, hogy (A-B)+(B-A), vagyis
`(A\ \\\ B) uu (B\ \\\ A)`
Vagy pedig azt, hogy az A+B-ből levonjuk az AB közös részt, vagyis
`(A uu B)\ \\\ (A nn B)`
A kettő azonos. :)

e) Ez cseles. Ha x legalább A eleme, az azt jelenti, hogy semmi akadálya nincs, hogy B-nek is az eleme legyen, de A-nak mindenképpen eleme. Vagyis ez maga a teljes A halmaz lesz szerintem.
`A`, tehát (1), (2)

f) Ez pedig azt jelenti, hogy x vagy az A halmaz eleme, de csakis azé, vagyis olyan tartományok nem jöhetnek szóba, ami még noha az A halmaz része, de közben egy másiké is, vagy pedig se A-nak, ne B-nek nem eleme, tehát ez a (2), (4) tartomány lesz. Ami azt jelenti, hogy a H-ból ki kell vonni a B-t
`H\ \\\ B`
Vagy másképpen:
`bar B`

g) Ez azt jelenti, hogy x bárminek lehet az eleme, csak A-nak nem. Ez egész egyszerűen a H-A művelettel kapható, vagyis
`H\ \\\ A`, tehát a (3), (4)
Vagy
`bar A`

h) Na ez viszont már kicsit egyszerűbb. Ha x nem eleme se A-nak se B-nek, akkor az csakis a (4) tartományt jelenti. Ezt úgy írhatjuk le, mint H-(A+B), vagyis
`H\ \\\ (A uu B)`
Vagy
`bar(A uu B)`

i) Na ez tanulságos. Mivel H az alaphalmazunk, ami azt jelenti, hogy a H halmazon kívül számunkra nem létezik semmi. És ha azt mondjuk, hogy x ennek nem eleme, akkor az azt jelenti, hogy x az üres halmaznak az eleme, vagyis nincs ilyen x.
`O/" "` (ez az üres halmaz jele), tehát egyik tartománynak sem eleme x
Ami tulajdonképpen ugyanaz, mintha azt mondanánk, hogy
`bar H`
De ne cifrázzuk túl :D

j) Ilyenkor alapból nem kell az alaphalmazra is gondolni (hiszen az tartalmaz "mindent"), vagyis ez azonos a d)-vel.

k) Ez szerintem egyértelmű, hogy csak a (2) tartományt fedi le, vagyis az A-B
`A\ \\\ B`

l) Na ez, ha lenne több halmaz, amiknek nem üres a metszete A-val, vagyis van közös részük, akkor nem lenne ugyanaz, mint az előbbi, de mivel nincs több halmaz, csakis a B az A-n kívül, ezért ez azonos a k)-val.

m) Ez ugyanaz, mint a j), ami ugyanaz, mint a d).

n) Ezt a kapcsolatot a logikában (amit fent is említettem) 'kizáró vagy'-nak hívják, és ugyanazt jelenti, mint az előző.

o) Ez egy érdekes feltételes megfogalmazás. Ez is egy logikai kapcsolat, de ennyire azért ne menjünk bele a Logikába. A lényeg az, hogy x A-nak és B-nek is eleme, vagyis ez azonos a feladat előtti példa feltevéssel.
`A nn B`

p) Ha jobban megnézzük, akkor észrevehetjük, hogy ez egy az egyben ugyanaz, mint az előző, csak itt nem A-val és B-vel fogalmaznak, hanem csak egyik és másikkal. A lényegen nem változtat: ugyanaz, mint az o).

Ha bármi kérdésed van, vagy nem értenél valamit, nyugodtan kérdezz! :)
Módosítva: 1 éve
0