Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
532
A: Gondoltam egy római számra amely három jelből áll az első jel a harmadik ötszöröse. A harmadik jel a második jel tízszerese?
B,: az első jel a második tízszerese a második jel pedig a harmadik tízszerese?
Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A:
Legyen a szám `bar(ABC)`. Tehát
`A = 5C`
`C = 10B`

Vagyis `B`-nek olyan római számjegynek kell lennie, amire létezik 10-szer nagyobb és 50-szer nagyobb számjegy is, mert a `B`-nél 10-szer nagyobb a `C` és 50-szer nagyobb az `A`. Ez csak akkor lehet, ha `B` értéke 10 hatványa: 1, 10.... A lehetséges értékek:
`ⅬⅠⅩ = 59`, `ⅮⅩⅭ = 590`

B:
Ha a szám `bar(ABC)`, akkor
`A = 10B`
`B = 10C`

Vagyis `C`-nek olyan római számjegynek kell lennie, aminél van 10-szer nagyobb is és 100-szor nagyobb is, hogy az `A`-nak és a `B`-nek legyen megoldása. Ez akkor teljesül, ha `C` 1, 5 vagy 10. Mehetne feljebb is, de azokra már nem lenne elég nagy számjegy. Tehát a lehetséges értékek:
`ⅭⅩⅠ = 111`, `ⅮⅬⅤ = 555`, `ⅯⅭⅩ = 1110`

Elég fura feladat, mert egyikből se jön ki egyértelműen egy adott szám, úgyhogy nem lehet ki találni mire gondolt a szerző... :)
Módosítva: 3 éve
1