Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hali, valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Ezt hogy kell megoldani, nem jöttem rá, lehet hogy nincs megoldása? Én nem tudom h mi rá a képlet. Köszi a segítséget! A koszinusz szinusz(képletet) nem tudom rá alkalmazni...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szinusz koszinusztétel, háromszög, segítsetek, nincs megoldás?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pedig koszinusztétellel kell elkezdeni.

`a=12` `cm`
`c=8` `cm`
`beta=57°`

`b^2=a^2+c^2-2ac*cosbeta`

`b=sqrt(12^2+8^2-2*12*8*cos57°)≈10.17` `cm`

`b/(sinbeta)=a/(sinalpha)`
`(10.17)/(sin57°)=(12)/(sinalpha)` `//*sinalpha`
`12=(10.17)/(sin57°)*sinalpha` `//÷(10.17)/(sin57°)`
`sinalpha≈0.99`
`alpha=sin^(-1)(0.99)≈81.89°`

`b/(sinbeta)=c/(singamma)`
`(10.17)/(sin57°)=8/(singamma)` `//*singamma`
`8=(10.17)/(sin57°)*singamma` `//÷(10.17)/(sin57°)`
`singamma≈0.66`
`gamma=sin^(-1)(0.66)≈41.30°`

`K=a+b+c`
`K=12+8+10.17=30.17` `cm`

`T=(ab*singamma)/2`
`T=(12*10.17*0.66)/2≈40.27` `cm^2`

`s=K/2`
`s=(30.17)/2=15.085`

`T=sr`
`r=T/s`
`r=(40.27)/(15.085)≈2.67` `cm`

`R=(abc)/(4T)`
`R=(12*8*10.17)/(4*40.27)≈6.06` `cm`
Módosítva: 3 éve
1