Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi (sinus, consinus)

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Hozzuk egyszerűbb alakra a következő kifejezéseket:
a, cosα·tgα
b, (1-cosα)·(1+cosα)
e,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Amit ezekhez tudni kell:
`"tg"\ x = sin x/cos x`

`sin^2 x+cos^2 x = 1`

`a^2-b^2 = (a-b)(a+b)`

a)
`cos alpha*"tg"\ alpha = cancel cos alpha*sin alpha/cancel cos alpha = sin alpha`

b)
`(1-cos alpha)(1+cos alpha) = 1-cos^2 alpha = sin^2 alpha`

e)
`(sin^2 alpha-cos^2 alpha)/(sin alpha+cos alpha) = (sin^2 alpha-cos^2 alpha)/(sin alpha+cos alpha)*(sin alpha-cos alpha)/(sin alpha-cos alpha) = (cancel((sin^2 alpha-cos^2 alpha))(sin alpha-cos alpha))/cancel(sin^2 alpha-cos^2 alpha) = sin alpha-cos alpha`

Nyugodtan írj ha nem értesz valamit, vagy bármi kérdésed lenne! :)
Módosítva: 3 éve
0