Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10 osztály matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1004
Hajózási szakbolt reklámjához vitorlát jelképező, „álló” derékszögű háromszöget szeretnének készíteni neonkábelből, a neonkábel meghajlításával. A cső (ABCA töröttvonal) hossza 126 cm, és a tervezett vitorla szélessége (CA a derékszögű háromszög rövidebb befogója) 28 cm. Az egyik végétől számítva hány cm távolságban hajlítsák meg a neoncsövet ahhoz, hogy elkészüljön a kívánt háromszög? Mekkorák az így kapott „vitorla” oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát, ha jól értelmeztem ezt a feladatot:

`CA=28` `cm`
`BC+CA+AB=126` `cm`
`AB=x`
`BC=126-28-x=98-x` `cm`

Pitagorasz-tételt felírhatjuk:
`AB^2=CA^2+BC^2`
`x^2=28^2+(98-x)^2`
`x^2=28^2+9604-2*98*x+x^2` `//-x^2`
`0=784+9604-196x` `//+196x`
`196x=10388` `//÷196`
`x=53`

`CA=28` `cm`
`AB=53` `cm`
`BC=98-53=45` `cm`

`Ell.:`
`53^2=2809`
`28^2+45^2=784+2025=2809`
`2809=2809`
Módosítva: 3 éve
2