Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. osztály matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
434
Egy autó 60 cm × 30 cm alapú, nagyjából téglatest alakú üzemanyagtartályában
az üzemanyagszint 5,5 cm-t süllyedt egy 220 km-es út alatt. Hány litert fogyasztott az autó átlagosan 100 km-enként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, 8.osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Egy 60x30x5,5-ös téglatest térfogata:
`V = 60*30*"5,5" = "9 900 cm"^3 = "9,9 dm"^3 = "9,9 l"`

Vagyis 9,9 litert fogyasztott az autó 220 km alatt. Tehát 100 kilométeren a fogyasztás
`"9,9"*100/220 = "4,5 l"`-t fogyasztott az autó 100-on.
0

`a=60` `cm`
`b=30` `cm`

A magassága legyen `c`.

`220` `km` után pedig: `c-5.5` `cm`

`V_(0km)=60*30*c=1800c` `cm^3`
`V_(220km)=60*30*(c-5.5)=1800c-9900` `cm^3`

Tehát `220` `km` után `9900` köbcit csökken.

`(9900)/(220)=x/(100)`
`x=(9900)/(220)*100=4500` `cm^3`
0