Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki elmagyarázná,hogy hogyan kell ezt a matekfeladatot megcsinálni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1470
A folyó egyik partján lévő A pontnak a túlsó parton található C ponttól való távolságát keressük. Az A és B pont a folyó azonos oldalán találhatóak, ezek távolsága 300m. Továbbá tudjuk,hogy az α=50⁰ és a β=60⁰ Mekkora az A és C pontok távolsága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Szinusz-tételt tanultad már? (Ahogy a képen látható, úgy érted?)
Ha nem, keresünk más megoldást.
1

szia, szerintem rajzold fel az AB távot, majd egyik oldalról mérd le az 50, másikról a 60 fokos szöget és addig húzd őket míg össze nem érnek :D
1

A legtöbb feladat visszavezethető derékszögű háromszögekre, érdemes ez mentén gondolkozni;

Húzzuk be az AB oldalhoz tartozó magasságot, ennek hossza legyen m. A magasság a 300 cm-es oldalt két részre osztja; legyen az A-hoz közelebbi x, ekkor a másik 300-x hosszú lesz (ha a háromszög lehetne tompaszögű, akkor megeshetne, hogy ez az eljárás x-re negatív értéket adna, de itt ennek veszélye nem áll fenn). Ezzel kaptunk két derékszögű háromszöget, mintkettőben fel tudjuk írni az adott szögek tangensét:

tg(50°)=m/x
tg(60°)=m/(300-x)

Ez már egy egyenletrendszer, amit meg tudunk oldani.

Másik megközelítési mód (ami gyakorlatilag a szinusztétel bizonyítása), hogy a háromszög területéből indulunk ki; ismerjük azt a képletet, hogy a*b*sin(γ)/2. Tudjuk, hogy tetszőleges (sík)háromszögben a belső szögek összege 180°, tehát a háromszög harmadik szöge 70°-os. Az általános jelölésrendszer szerint AC=b, BC=a. Ennek a háromszögnek kétféleképpen tudjuk felírni a területét:

T=a*b*sin(70°)/2
T=a*300*sin(60°)/2

Értelemszerűen akárhogyan számoljuk a területet, mindig ugyanannyinak kell kijönnie, tehát:

a*b*sin(70°)/2=a*300*sin(60°)/2, innen a-val való osztás után marad:
b*sin(70°)/2=300*sin(60°)/2, ezt pedig már könnyedén meg tudjuk oldani b-re.
1