Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
369
Számológép használata nélkül állapítsd meg hogy az alábbi számok oszthatóak-e a megadott számok valamelyikével. (2,3,5,7)
65714
21211
41568
14787
33929
56784
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Azok a számok oszthatók 2-vel, amelyeknek utolsó számjegye is osztható 2-vel.

Azok a számok oszthatók 3-mal, amelyeknek a számjegyeinek összege is osztható 3-mal.

Azok a számok oszthatók 5-tel, amelyeknek utolsó számjegye is osztható 5-tel.

7-tel úgy vizsgálhatjuk meg az oszthatóságot, hogy a szám első számjegyétől utolsó előtti számjegyéig képzett számból kivonjuk az utolsó számjegy dupláját. Ha az így kapott szám osztható 7-tel akkor az eredeti is. Ha még az így kapott számról sem tudjuk megállapítani, hogy osztható-e 7-tel, akkor ugyanezt a tendenciát kell folytatni amíg olyan számot nem kapunk, amiről biztosan meg tudjuk állapítani, hogy osztható 7-tel.

Tehát a 2-vel osztható számok: 65714, 41568, 56784

Egyik szám sem osztható 5-tel!

Nézzük a számjegyek összegét a 3-mal oszthatósághoz:
`65714:\ 6+5+7+1+4=23 =>` nem osztható 3-mal
`21211:\ 2+1+2+1+1=" 7" =>` nem osztható 3-mal
`41568:\ 4+1+5+6+8=24 =>` osztható 3-mal
`14787:\ 1+4+7+8+7=27 =>` osztható 3-mal
`33929:\ 3+3+9+2+9=26 =>` nem osztható 3-mal
`56784:\ 5+6+7+8+4=30 =>` osztható 3-mal

És végül nézzük a 7-tel oszthatóság feltételét:
`65714:\ 6571-2*4 = 6563 => 656-2*3 = 650 => 65-2*0 = 65 =>` nem osztható 7-tel
`21211:\ 2121-2*1 = 2119 => 211-2*9 = 193 => 19-2*3 = 13 =>` nem osztható 7-tel
`41568:\ 4156-2*8 = 4140 => 414-2*0 = 414 => 41-2*4 = 33 =>` nem osztható 7-tel
`14787:\ 1478-2*7 = 1464 => 146-2*4 = 138 => 13-2*8 = -3 =>` nem osztható 7-tel
`33929:\ 3392-2*9 = 3374 => 337-2*4 = 329 => 32-2*9 = 14 =>` osztható 7-tel
`56784:\ 5678-2*4 = 5670 => 567-2*0 = 567 => 56-2*7 = 42 =>` osztható 7-tel
Módosítva: 3 éve
0