Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon szepen megkoszonnem ha segitene valaki!

Főoldal » Középiskola » Kémia
383
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HClO_3` + 3 `H_2SO_3` `rightarrow` 3 `H_2SO_4` + `HCl`

A klórsavban csökken a klór oxidációs száma +5-ről -1-re.

A kénessavban a kénnek +4; a kénsavban a kénnek +6 az oxidációs száma.

`M_(H_2SO_3` = 82 `g/(mol)`

32,8 g kénessav az `32.8/82` = 0,4 mol

800 ml oldatban van 0,4 mol kénessav

1000 ml oldatban van `1000/800*0.4` = 0,5 mol kénessav.

A kénessav molaritása 0,5 `(mol)/(dm^3)`.

a,

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

b,

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

Kénsav:

100 g oldatban van 18,25 g kénsav, ami `18.25/98` = 0,1862 mol.

NaOH:

300 g NaOH-oldatban van `300/100*4` = 12 g NaOH, ami `12/40` = 0,3 mol

A reakcióegyenlet szerint 1 mol kénsav reagál 2 mol NaOH-dal.

0,1862 mol kénsavhoz `2*0.1862` = 0,3724 mol NaOH kellene, de nekünk csak 0,3 mol van, így a NaOH mennyisége dönti el a keletkező só mennyiségét.

0,3 mol NaOH-ból keletkezik feleannyi, vagyis `0.3/2` = 0,15 mol nátrium-szulfát, ami `0.15*142` = 21,3 g.
0