Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átlag, szórás (SOOS)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
360
A 15 évnél idősebb, rendszeresen dohányzók százalékos aránya egyes országokban 2021-ben:
Beírtam dokumentumba, mert nagyon homályosan látszódott volna a feladat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
a.)

`barX_("nő")` = `(31,7+22,9+41,5+30,6+21,3+5,3+26,7)/7` = `25,71`


`sigma_("nő")` = `sqrt(((31,7-25,7)^2+(22,9-25,7)^2+(41,5-25,7)^2+(30,6-25,7)^2+(21,3-25,7)^2+(5,3-25,7)^2+(26,7-25,7)^2)/7)` = `10,37`




`barX_("férfi")` = `(32,9+36,2+43+33,1+22,3+5,9+25,4)/7` = `28,4`


`sigma_("férfi")` = `sqrt(((32,9-28,4)^2+(36,2-28,4)^2+(43-28,4)^2+(33,1-28,4)^2+(22,3-28,4)^2+(5,9-28,4)^2+(25,4-28,4)^2)/7)` = `11,06`

b.)

`"Nők"`: `30,6 * 0,96^n = 5,3` `=>` `n = (lg \ 5,3-lg \ 30,6)/(lg \ 0,96)` = `42,95` `év`

`"Férfiak"`: `33,1 * 0,96^n = 5,9` `=>` `n = (lg \ 5,9-lg \ 33,1)/(lg \ 0,96)` = `42,25` `év`
Módosítva: 3 éve
0

a)
Átlagok:
`bar x_n = ("31,7"+"22,9"+"41,5"+"30,6"+"21,3"+"5,3"+"26,7")/7 = 180/7 ~~ "25,7"`

`bar x_f = ("32,9"+"36,2"+"43"+"33,1"+"23,3"+"5,9"+"25,4")/7 = 142/5 = "28,4"`

Szórások:
`sigma_n ~~ "10,379"`

`sigma_f ~~ "11,069"`

b)
Mivel a férfiakéban van a nagyobb különbség, ezért ezzel számolok:
`"33,1"*(1-"0,04")^n = "5,9"`
`"33,1"*"0,96"^n = "5,9" " /":"33,1"`
`"0,96"^n = 59/331 " /"log_"0,96"()`
`n = log_"0,96"(59/331) = ln(59/331)/ln("0,96") ~~ "42,246"`

Vagyis több, mint 42 évbe telne!
1