Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
760
Hány olyan pozitív egész szám van 1234 és 8765 között amely.
a, osztható 4gyel vagy 6tal
b, osztható 4gyel és 6tal.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első 4-gyel osztható a 1236, az utolsó a 8764. Ez összesen:

`(8764-1236)/4+1` = 1883 darab

Az első 6-tal osztható a 1236, az utolsó a 8760. Ez pedig:

`(8760-1236)/6+1` = 1255 darab

A közös halmaz, amik oszthatók 12-vel:

Az első 12-vel osztható az 1236, az utolsó a 8760. Összesen van:

`(8760-1236)/12+1` = 628 darab.



Tehát ami csak néggyel osztható, az `1883-628`= 1255 darab

Ami csak 6-tal osztható, az `1255-628` = 627 darab

A közös halmaz a 12-vel osztható, az volt 628 darab

a, Ami 4-gyel vagy 6-tal osztható, az ezek összege: `1255+627+628` = 2510 darab

b, Ami 4-gyel és 6-tal is osztható, az osztható 12-vel, vagyis 628 darab.
0