Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szám kitaláló

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Két szám összege 800. Ha az egyik számot 32%-kal csökkenjük, a másikat pedig104%-kal növeljük, akkor a két szám egyenlő lesz. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, egyenlet, házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az egyik szám `x`, a másik `y`, akkor:
`{(x+y = 800), (x-"0,32"x = y+"1,04"y):}`

Először egyszerűsítsük a második egyenletet:
`(1-"0,32")x = (1+"1,04")y`
`"0,68"x = "2,04"y " /":"0,68"`
`x = "2,04"/"0,68" y`
`x = 3y`

Ezt behelyettesítve az elsőbe:
`(3y)+y = 800`
`4y = 800 " /":4`
`y = 200`

`x = 3y = 3*200 = 600`

Tehát az egyik szám a 600, a másik pedig a 200.
Módosítva: 3 éve
0