Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
Képet csatoltam valaki segítsen köszönöm előreis!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 10. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jézusom mennyi... Semmi értelme ennyit feltenni. Mindegyiknél ugyanazt kell csinálni. Behelyettesíteni a megoldó képletbe:
`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)`, ahol `a, b, c` a másodfokú együtthatói: `ax^2+bx+c`

1. `9x^2+9x+2 = 0`
`x_(1,2) = (-9+-sqrt(9^2-4*9*2))/(2*9) ``=`` (-9+-sqrt(81-72))/18 ``=`` (-9+-sqrt(9))/18 ``=`` (-3+-1)/6 = {(x_1 = -2/6 = -1/3), (x_2 = -4/6 = -2/3):}`

2. `9x^2+3x-2 = 0`
`x_(1,2) = (-3+-sqrt(3^2-4*9*(-2)))/(2*9) ``=`` (-3+-sqrt(9+72))/18 ``=`` (-3+-sqrt(81))/18 ``=`` (-1+-3)/6 = {(x_1 = 2/6 = 1/3), (x_2 = -4/6 = -2/3):}`

3. `9x^2-9x-2 = 0`
`x_(1,2) = (9+-sqrt((-9)^2-4*9*(-2)))/(2*9) ``=`` (9+-sqrt(81+72))/18 ``=`` (9+-sqrt(153))/18 ``=`` (3+-sqrt 17)/6 = {(x_1 = (3+sqrt 17)/6), (x_2 = (3-sqrt 17)/6):}`

4. `6x^2+5x+1 = 0`
`x_(1,2) = (-5+-sqrt(5^2-4*6*1))/(2*6) ``=`` (-5+-sqrt(25-24))/12 ``=`` (-5+-1)/12 = {(x_1 = -4/12 = -1/3), (x_2 = -6/12 = -1/2):}`

5. `6x^2+x-1 = 0`
`x_(1,2) = (-1+-sqrt(1^2-4*6*(-1)))/(2*6) ``=`` (-1+-sqrt(1+24))/12 ``=`` (-1+-5)/12 = {(x_1 = 4/12 = 1/3), (x_2 = -6/12 = -1/2):}`

6. `6x^2-x-1 = 0`
`x_(1,2) = (1+-sqrt((-1)^2-4*6*(-1)))/(2*6) ``=`` (1+-sqrt(1+24))/12 ``=`` (1+-5)/12 = {(x_1 = 6/12 = 1/2), (x_2 = -4/12 = -1/3):}`

7. `6x^2-5x+1 = 0`
`x_(1,2) = (5+-sqrt((-5)^2-4*6*1))/(2*6) ``=`` (5+-sqrt(25-24))/12 ``=`` (5+-1)/12 = {(x_1 = 6/12 = 1/2), (x_2 = 4/12 = 1/3):}`

8. `5x^2+7x+2 = 0`
`x_(1,2) = (-7+-sqrt(7^2-4*5*2))/(2*5) ``=`` (-7+-sqrt(49-40))/10 ``=`` (-7+-3)/10 = {(x_1 = -4/10 = -2/5), (x_2 = -10/10 = -1):}`

9. `5x^2-7x+2 = 0`
`x_(1,2) = (7+-sqrt((-7)^2-4*5*2))/(2*5) ``=`` (7+-sqrt(49-40))/10 ``=`` (7+-3)/10 = {(x_1 = 10/10 = 1), (x_2 = 4/10 = 2/5):}`

10. `5x^2-3x-2 = 0`
`x_(1,2) = (3+-sqrt((-3)^2-4*5*(-2)))/(2*5) ``=`` (3+-sqrt(9+40))/10 ``=`` (3+-7)/10 = {(x_1 = 10/10 = 1), (x_2 = -4/10 = -2/5):}`

11. `5x^2+3x-2 = 0` (gondolom, az eddigiek alapján)
`x_(1,2) = (-3+-sqrt(3^2-4*5*(-2)))/(2*5) ``=`` (-3+-sqrt(9+40))/10 ``=`` (-3+-7)/10 = {(x_1 = 4/10 = 2/5), (x_2 = -10/10 = -1):}`

12. `5x^2+11x+2 = 0`
`x_(1,2) = (-11+-sqrt(11^2-4*5*2))/(2*5) ``=`` (-11+-sqrt(121-40))/10 ``=`` (-11+-9)/10 = {(x_1 = -2/10 = -1/5), (x_2 = -20/10 = -2):}`

13. `5x^2-9x-2 = 0`
`x_(1,2) = (9+-sqrt((-9)^2-4*5*(-2)))/(2*5) ``=`` (9+-sqrt(81+40))/10 ``=`` (9+-11)/10 = {(x_1 = 20/10 = 2), (x_2 = -2/10 = -1/5):}`

14. `5x^2+9x-2 = 0`
`x_(1,2) = (-9+-sqrt(9^2-4*5*(-2)))/(2*5) ``=`` (-9+-sqrt(81+40))/10 ``=`` (-9+-11)/10 = {(x_1 = 2/10 = 1/5), (x_2 = -20/10 = -2):}`

15. `5x^2-11x+2 = 0`
`x_(1,2) = (11+-sqrt((-11)^2-4*5*2))/(2*5) ``=`` (11+-sqrt(121-40))/10 ``=`` (11+-9)/10 = {(x_1 = 20/10 = 2), (x_2 = 2/10 = 1/5):}`

16. `6x^2-23x+15 = 0`
`x_(1,2) = (23+-sqrt((-23)^2-4*6*15))/(2*6) ``=`` (23+-sqrt(529-360))/12 ``=`` (23+-13)/12 = {(x_1 = 36/12 = 3), (x_2 = 10/12 = 5/6):}`

17. `6x^2+13x-15 = 0`
`x_(1,2) = (-13+-sqrt(13^2-4*6*(-15)))/(2*6) ``=`` (-13+-sqrt(169+360))/12 ``=`` (-13+-23)/12 = {(x_1 = 10/12 = 5/6), (x_2 = -36/12 = -3):}`

18. `6x^2+23x+15 = 0`
`x_(1,2) = (-23+-sqrt(23^2-4*6*15))/(2*6) ``=`` (-23+-sqrt(529-360))/12 ``=`` (-23+-13)/12 = {(x_1 = -10/12 = -5/6), (x_2 = -36/12 = -3):}`

19. `6x^2-13x-15 = 0`
`x_(1,2) = (13+-sqrt((-13)^2-4*6*(-15)))/(2*6) ``=`` (13+-sqrt(169+360))/12 ``=`` (13+-23)/12 = {(x_1 = 36/12 = 3), (x_2 = -10/12 = -5/6):}`

20.
Na végre egy kis változatosság! Itt ugyanúgy lehet használni a megoldó képletet úgy, hogy a hiányzó tag együtthatójához 0-t helyettesítesz be, de meglehet ezt egyszerűbben is oldani!
`x^2-9 = 0 " /"+9`
`x^2 = 9 " /"sqrt`
`x_(1,2) = +-3 = {(x_1 = 3), (x_2 = -3):}`

21. `x^2+6x+9 = 0`
`x_(1,2) = (-6+-sqrt(6^2-4*1*9))/(2*1) ``=`` (-6+-sqrt(36-36))/2 ``=`` (-6+-0)/2 = {(x_1 = -6/2 = -3), (x_2 = -6/2 = -3):}`
(Vagyis itt technikailag 1 gyökünk van, de erre azt mondják, hogy az egy kétszeres gyök.)

22. `x^2-6x+9 = 0`
`x_(1,2) = (6+-sqrt((-6)^2-4*1*9))/(2*1) ``=`` (6+-sqrt(36-36))/2 ``=`` (6+-0)/2 = {(x_1 = 6/2 = 3), (x_2 = 6/2 = 3):}`

23. `x^2+8x+16 = 0`
`x_(1,2) = (-8+-sqrt(8^2-4*1*16))/(2*1) ``=`` (-8+-sqrt(64-64))/2 ``=`` (-8+-0)/2 = {(x_1 = -8/2 = -4), (x_2 = -8/2 = -4):}`

24. `x^2-8x+16 = 0`
`x_(1,2) = (8+-sqrt((-8)^2-4*1*16))/(2*1) ``=`` (8+-sqrt(64-64))/2 ``=`` (8+-0)/2 = {(x_1 = 8/2 = 4), (x_2 = 8/2 = 4):}`

25. `x^2-16 = 0 " /"+16`
`x^2 = 16 " /"sqrt`
`x_(1,2) = +-4 = {(x_1 = 4), (x_2 = -4):}`

26. `2x^2-50 = 0 " /"+50`
`2x^2 = 50 " /":2`
`x^2 = 25 " /"sqrt`
`x_(1,2) = +-5 = {(x_1 = 5), (x_2 = -5):}`

27. `3x^2-243 = 0 " /"+243`
`3x^2 = 243 " /":3`
`x^2 = 81 " /"sqrt`
`x_(1,2) = +-9 = {(x_1 = 9), (x_2 = -9):}`

28. `5x^2+10x+15 = 0`
`x_(1,2) = (-10+-sqrt(10^2-4*5*15))/(2*5) ``=`` (-10+-sqrt(100-300))/10 ``=`` cancel( (-10+-10 sqrt(2)*sqrt(-1))/10 = {(x_1 = -1+sqrt(2)*sqrt(-1)), (x_2 = -1-sqrt(2)*sqrt(-1)):} )`
Ne foglalkozz azzal, amit az áthúzás alatt írtam. :D Lényeg az, hogy mivel a gyökjel alatt negatív jön ki, ezért nincs megoldása a másodfokúnak! (Legalább is a valós számok halmazán :P)

29. `5x^2-10x+5 = 0`
`x_(1,2) = (10+-sqrt((-10)^2-4*5*5))/(2*5) ``=`` (10+-sqrt(100-100))/10 ``=`` (10+-0)/10 = {(x_1 = 10/10 = 1), (x_2 = 10/10 = 1):}`

30. `5x^2-5 = 0 " /"+5`
`5x^2 = 5 " /":5`
`x^2 = 1 " /"sqrt`
`x_(1,2) = +-1 = {(x_1 = 1), (x_2 = -1):}`

31. `2x^2-18 = 0 " /"+18`
`2x^2 = 18 " /":2`
`x^2 = 9 " /"sqrt`
`x_(1,2) = +-3 = {(x_1 = 3), (x_2 = -3):}`

32. `10x^2+16x+6 = 0`
`x_(1,2) = (-16+-sqrt(16^2-4*10*6))/(2*10) ``=`` (-16+-sqrt(256-240))/20 ``=`` (-16+-4)/20 = {(x_1 = -12/20 = 3/5), (x_2 = -20/20 = -1):}`
3