Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondolt szám

Főoldal » Középiskola » Matematika
722
Gondoltam egy számot, az ötszöröséből elvettem a gondolt szám és 23 összegét, így 37-et kaptam. Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a gondolt számot elnevezzük `x`-nek, akkor a következőt állítjuk:
`5x-(x+23) = 37`

Innentől pedig már csak az egyenletet kell rendezni `x`-re a megszokott módon:
`5x-x-23 = 37 " /"+23`
`4x = 60 " /":4`
`x = 15`

Vagyis 15 az a szám, amire gondoltál!
Módosítva: 3 éve
1