Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet nélküli megoldása szöveges feladatnak

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2054
Egy szobában 3- és 4lábú székek vannak. Minden széken ül egy gyerek. Összesen 40 láb van a szobában. Hány gyerek van a szobában? (nem egyenlettel kéne)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, szöveges feladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Ha minden szék 4 lábú lenne, akkor 1 széknek+1 gyereknek összesen 6 lába lenne.
6 gyerek : 36 láb,
7 gyerek: 42 láb.
7 gyerek, de ... háromlábú széken ül.
0

Teljesen jó megoldást írt szzs. Leírom részletesebben:

Ha 3 lábú széken ül egy gyerek, akkor ott 5 láb van.
Ha 4 lábú széken ül egy gyerek, akkor ott 6 láb van.

Tegyük fel, hogy mindegyik szék 4-lábú. Lehet ez? Próbáljuk ki.

Ha 6 szék (és gyerek) van, akkor 6·6 = 36 láb látszik, ez kevés.
Ha 7 szék (és gyerek) van, akkor 6·7 = 42 láb látszik, ez sok.

Vagyis nem lehet mind a 7 szék 4-lábú, néhánynak 3-lábúnak kell lennie.
Ha egy szék 3-lábú, akkor 1-gyel kevesebb láb lesz, vagyis 42 helyett 41. Még az is sok.
Még egy 3-lábú is kell, akkor már éppen 40 láb lesz összesen. Kész.

Vagyis a 7 székből kettő kell 3-lábú legyen: van tehát ... darab 4-lábú és ... darab 3-lábú.
0

A feladat ennél egy kicsit összetettebb, mivel például a 8 gyerek + 8 négylábű szék megoldást meg sem találtuk.

Először a lehetséges székszámot kellene meghatározni; a legtöbb szék akkor lehet, hogyha csak 3-lábú szék van, ekkor székenként 5 láb, tehát legfeljebb 40/5=8 szék lehet, a legkevesebb akkor, hogyha csak négylábú székek vannak, így 40/6=~6,67=~7 szék van legalább.

És innentől kezdve úgy lehet megoldani a feladatot, ahogyan az ehhez hasonló feladatokat szoktuk megoldani;

-ha 8 háromlábú szék van, akkor 8*5=40 lábat tudunk megszámolni, ez pont jó is, tehát 8 háromlábú szék van. Felvetődik a filozófiai kérdés, hogy a 0 darab szék beleesik-e az "Egy szobában 3- és 4lábú székek vannak" feltételbe, de valószínűleg nem.

-ha 7 háromlábú szék van, akkor összesen 7*5=35 láb, szóval még kellene 5, tehát vagy a gyerekek növesztenek még lábakat, vagy a háromlábú székek lábait pótoljuk ki 1-1-1-1-1-gyel, így kapunk 5 darab négylábú széket, a többi marad 3-lábú.

A feladat nem írja, hogy milyen gyerekek ülnek a széken, tehát a morbiditás talajára lépve foglalkozhatunk olyan feladattal, ahol a gyerekeknek 0, 1, vagy akár 2-nél több lábuk van (pl. sziámi-ikrek esetén, ahol magukat az ikreket 1 emberként kezeljük több lábbal), de a "hagyományos" feladat megoldása a fenti.
0