Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
464
Zárt gázpalackban 25°C-os, 3,7 bar nyomású nitrogén van. A palack térfogata 170 liter. Mekkora a gáz nyomása -15°C-on?Mennyivel változik a gáz belső energiája, míg lehűl? (1 bar a normál állapotú gáz nyomása: 10⁵ Pa)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
-15 °C = 258 K
25 °C = 298 K

`p_1` = `p_0*(T_1)/(T_0)` = `3,7 \ "bar" * (258 \ K)/(298 \ K)` = `3,2*10^5` `Pa`


`DeltaU` = `f/2*(p_0*V_0)/T_0*DeltaT` = `5/2*(3,7*10^5 \ Pa * 1,7*10^-1 \ m^3) / (298 \ K)*((-15°C)-25°C)` = `-2,1*10^4` `J`
Módosítva: 3 éve
0