Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

M értéke,háromszög területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
350
1. Határozd meg az m valós szám értékét úgy, hogy d1: -3x+my+4=0 és a d2:mx-12y-7=0 egyenesek párhuzamosak legyenek.
2. Számítsd ki annak a háromszögnek a területét amelynek az egyik hegyesszöge 60°os , és az átfogójának hossza 12
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. `\ d_1:\ -3x+my+4=0 ", " d_2:\ mx-12y-7=0`
`y`-ra átrendezve ezeket az egyenleteket leolvasható a meredekségük.
`-3x+my+4=0 " /"+3x-4`
`my = 3x-4 " /":m`
`y = 3/m x-4/m`
`m_1 = 3/m`

`mx-12y-7=0 " /"+12y`
`12y = mx-7 " /":12`
`y = m/12 x-7/12`
`m_2 = m/12`

Ahhoz, hogy a két egyenes párhuzamos legyen, ahhoz `m_1 = m_2`, vagyis
`3/m=m/12 " /"*12m`
`36 = m^2 " /"sqrt`
`m = +-6`

Nem tudom honnan van ez a feladat, vagy hogy feltetted-e már, de teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt már egyszer megoldottam itt.

2. `alpha = 60° ", " c = 12`
`sin alpha = a/c => a = c sin alpha = 12 sin 60° = 6 sqrt 3`

`beta = 90°-alpha = 30°`
`sin beta = b/c => b = c sin beta = 12 sin 30° = 6`

`T = (ab)/2 = (36 sqrt 3)/2 = 18 sqrt 3 ~~ "31,177"`
0